Schmitt-ügy – Pártreakciók, tiltakozás

Poltitkai pártok és civilek reagálásait gyűjtöttük össze a Schmitt Pál államfő kisdoktorija és az államfő közszolgálati adón tett nyilatkozata küröl kialakult helyzetre.

A Fidesz tartja magát ahhoz, hogy az államfő sérthetetlen

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, “mi ehhez tartjuk magunkat” – közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szombaton az MTI érdeklődésére, reagálva Schmitt Pál péntek esti nyilatkozatára.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: “Schmitt Pálként és köztársasági elnökként” is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: “nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik”.

 
LMP: nem akarunk következmények nélküli országban élni

Az LMP szerint akik aláírják népszavazási kezdeményezésüket, azok nem akarnak következmények nélküli országban élni, így Schmitt Pál sorsáról is kifejtik véleményüket.

Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombaton a budavári Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzattal szembeni ellenállás a civil aktivisták segítségében és az LMP népszavazási kezdeményezésének támogatásában is tapasztalható. Arra buzdította az embereket, hogy az aláírásgyűjtés határidejéig hátralévő 48 órában mindenkit mozgósítsanak, hogy a szükséges 200 ezerhez még hiányzó 50 ezer aláírást össze tudják gyűjteni.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor kormányfő “az erő nyelvén ért”, az aláírásgyűjtésük pedig erőt mutat, és véleményt mond arról, hogy “egy hazug rendszerben egy hazug elnököt” ne lehessen megtartani.

Megjegyezte: Orbán Viktor a múlt évben úgy fogalmazott: nem lehetünk következmények nélküli ország, de most úgy látszik, “amikor az ország legfőbb közjogi méltósága hazudik, mégis következmények nélkül marad”.

Vágó Gábor szerint mindennek egyetlenegy következménye van, az pedig a népharag, amely most testet ölt a civil ellenállás formájában és abban az alkotmányos ellenállási formában is, amely arra irányul, hogy elmozdítsák a köztársasági elnököt pozíciójából.

Az LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy Schmitt Pál Orbán Viktor “bábja”, és amíg a kormányfő támogatását élvezi, helyén marad. Hozzáfűzte, hogy a hazugság rendszere csak addig él, amíg sok ember össze nem gyűlik, hogy kimondja az igazságot. Hétfőn tárgyalnak az ellenzéki pártokkal az államfő elmozdításának jogi lehetőségéről – fűzte hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Vágó Gábor azt mondta: azok az LMP-s aktivisták, akiket péntek éjjel előállított a rendőrség, mert a Lánchídon és a Szabadság hídon megpróbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál lemondását, nem a párt szervezésében akcióztak.

A budavári Sándor-palota előtt mintegy tucatnyi civil és LMP-s aktivista tüntetett sátrakban éjszakázva. A tiltakozók tíz sátrat állítottak fel az elnöki palota előtti füves területen, és szombatra virradó éjjel felváltva aludtak, és álltak őrséget – mondták az MTI tudósítójának.

A tiltakozók, akik sátraikra “Következmények nélküli ország”, “Ha te maradsz, mi is” feliratú táblákat is kitettek, azt mondták: addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg az államfő nem távozik hivatalából. Közlésük szerint az éjszkájuk nyugodtan telt, a rendőrök is vigyáztak rájuk. A Dísz tér környékén az MTI tudósítója egy rendőrségi mikrobuszt és néhány járőrautót látott szombat kora reggeltől.

Az elnöki palota előtt már pénteken napközben is tüntettek a köztársasági elnök lemondását követelve.

 
MSZP: a Fidesznek támogatnia kell az államfő elmozdítását

Az MSZP szerint a Fidesznek nem maradt más lehetősége, mint hogy az Országgyűlésben támogatja Schmitt Pál köztársasági elnök elmozdítását, mert  kisdoktori címének visszavonása után az államfő már nem képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója az MSZP szombati tisztújító kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az államfő a közmédiának adott pénteki interjúja alapján nem érzékeli a valóságot, és nem érti, hogy már minden politikai oldalról kezdeményezték lemondását. Mint mondta, a köztársasági elnök maradása erkölcsi szempontból elfogadhatatlan, és ellentétben áll az alaptörvényben, illetve más, így például az új oktatási törvényekben megfogalmazott értékekkel is.

A politikus kiemelte, Schmitt Pál plágiumügyéért a Fideszt terheli a felelősség, hiszen a köztársasági elnök korábban a kormánypárt színeiben lett előbb európai parlamenti, majd országgyűlési képviselő és házelnök, végül pedig Orbán Viktor javaslatára választották meg államfőnek.

Tóbiás József a kormánypártok támogatását kérte pártja napokban benyújtott határozati javaslatához, amelyben a szocialisták annak kimondását indítványozzák, hogy Schmitt Pál méltatlan tisztségére. Emellett kezdeményezik, hogy a Ház haladéktalan lemondásra kérje fel a köztársasági elnököt.

Az államfő a plágiumügyével összefüggésben pénteken a közmédiának adott interjúban közölte: “Schmitt Pálként és köztársasági elnökként” is kiáll az igazáért. Bejelentette, hogy PhD-dolgozat írásába kezd, és bírálta a Semmelweis Egyetem szenátusát, amiért az ő meghallgatása nélkül döntött a húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címének visszavonásáról. Arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották doktori címétől, lemond az államfői posztról, úgy válaszolt: “nincs összefüggés, véleményem szerint, bár sokan így értelmezik”

 
Jobbik: a Fidesz az MSZP útját járja

A Jobbik szerint a Fidesz az MSZP útját járja azzal, hogy a kormánypárt megtartja pozíciójában a köztársasági elnököt, mint ahogy a szocialisták sem váltották le a miniszterelnöküket a botrányai után.

Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-KDNP azért kapott kétharmados többséget a választóktól, hogy “ne éljünk tovább következmények nélküli országban”. Mint fogalmazott, Orbán Viktor kormányfő a korábbi diktatúránál is szörnyűbbet épít.

A miniszterelnök pénteki – még az államfő nyilatkozata előtt tett – kijelentésére utalva a jobbikos politikus azt mondta: nincs olyan, hogy valakinek a személye sérthetetlen, mert ha valaki bűnt követett el, akkor annak következménye kell hogy legyen.

Szilágyi György azt mondta: hétfőn az Országgyűlésben vitanapot kezdeményeznek, hogy a pártok és a képviselők kifejthessék, mi a véleményük Schmitt Pálról. Emellett beterjesztik alkotmánymódosító javaslatukat arról, hogy az államfő elmozdítása után a nép közvetlenül választhassa meg a köztársaság elnökét. Ezen a választáson akár Schmitt Pál is elindulhat – tette hozzá.

A Lánchíd pesti hídfőjénél tartott sajtótájékoztatón – ahonnan előző este több jobbikost is előállított a rendőrség, mert a hídon megpróbálták akadályozni a közúti forgalmat – Szilágyi György azt mondta: az emberek jogos felháborodásukban cselekedtek, és szerintük a rendőrség “a 2006-os brutalitásához hasonló módszerrel és vehemenciával” bánt a tüntetőkkel, és hamis dokumentumok, határozatok alapján akarnak eljárni velük szemben.

Takács Krisztián, a Jobbik ifjúsági tagozatának tagja, aki maga is érintettje volt a rendőri eljárásnak, azt mondta, nem szólították fel háromszor a tüntetőket, mielőtt előállították volna őket, és ezt videofelvételekkel is bizonyítani tudják.

Szilágyi György azt követelte: a rendőrség részéről is szűnjön meg a kettős mérce, mert míg az LMP-s tüntetőkkel úgy bánnak, mint a hímes tojással, és a parlament közkegyelmet ad a tüntetőknek, addig a jobbikosokkal szemben ugyanúgy lépnek fel, mint 2006-ban, brutálisan.

 
Tizenkilenc embert állított elő szombaton a BRFK a hidakról

Tizenkilenc embert állított elő pénteken a rendőrség közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI megkeresésére.

A szombati tájékoztatás szerint a Lánchídról 13, míg a Szabadság hídról hat embert állítottak elő az V., illetve a IX. kerületi rendőrkapitányságra.

A BRFK közölte azt is, hogy a rendőri intézkedéseket a parancsnoki kivizsgálás törvényesnek, szakszerűnek és jogszerűnek ítélte meg.

A Lánchídon a Jobbik, míg a Szabadság hídon az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását.

A Jobbik valamivel 21 óra után tájékoztatta az MTI-t arról, hogy főként egyetemistákból és főiskolásokból álló ifjúsági tagozata “Schmitt Pál botrányos magyarázkodása” ellen tiltakozva és lemondását követelve ülősztrájkot tartott a Lánchídon.

Az LMP sajtóosztálya az MTI megkeresésére azt közölte: tizenegy ember, köztük LMP-aktivisták próbálták akadályozni a forgalmat a Szabadság hídon.

 

Több százan követelték az államfő lemondását a Sándor-palota előtt

Több százan követelték Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását a budavári Sándor-palota előtt szombat délután.

A Facebookon kezdeményezett tiltakozó akció résztvevői rendőri biztosítás mellett a fővárosi Deák térről az Erzsébet hídon át vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, azt skandálva: “Schmitt Pál, pakoljál”, illetve “mondjon le!”.

Tálos Lőrinc, a demonstráció egyik szervezője, akit még péntek éjjel előállítottak a rendőrök a IX. kerületi kapitányságon, mert a Szabadság hídon társaival akadályozni próbálta a forgalmat, az elnöki palota előtt azt mondta: azért szervezték a megmozdulást barátaival, mert “nem testesítheti meg a nemzet egységét egy csaló”.

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat szóvivője arról beszélt, hogy egy doktori értekezés mögött nagyon sok munka van, ezzel és csak ezzel lehet kiérdemelni tudományos címeket. Hozzáfűzte: Schmitt Pál dolgozata mögött nincs valós teljesítmény, ezért a szenátus megfosztotta az államfőt a doktori címétől, amit a tudomány védelmében ők is sürgettek.

A demonstrálók hosszasan skandálva követelték az államfő lemondását. A Sándor-palota előtt tartott rendezvény kevesebb mint egy óra alatt véget ért, de több résztvevő ígéretet tett arra, hogy csatlakozik az épület előtt már előző naptól demonstrálókhoz. Bejelentették azt is, hogy este “társas összejövetelt” tartanak az elnöki palota előtt.

A civilek által szervezett megmozduláson ott van több LMP-s országgyűlési képviselő és baloldali politikus is – tapasztalta az MTI tudósítója.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.