Víz világnapja – A vízszennyezés és a vízdíj kapcsolata

Minden liter fáradtolaj, minden kiló szilárd hulladék, ami a szennyvízcsatornába jut, hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez – közölte a Víz világnapja alkalmából a víztisztító vegyi anyagok gyártásával foglalkozó Donau Chemie AG vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

 

Franz Geiger azt mondta: tartózkodni kellene a háztartásban a szélsőséges higiéniától is, ugyanis ami otthon minden baktériumot elpusztít, az a vízkezelésben alkalmazott hasznos baktériumokat is elpusztítja a víztisztító telepen.

Rámutatott: magashegyi természetes tisztavíz-tárolók híján Magyarország csak a felszín alatti vizekből, valamint olyan, nagy felületű felszíni vízbázisokból nyerhet tiszta vizet, mint a Duna, a Tisza vagy a Balaton. Fontos megérteni tehát, hogy a víz megújuló, de véges erőforrás – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a BorsodChem (BC) Zrt. és az osztrák Donau Chemie AG partnerségi megállapodása értelmében a Donau Chemie vízkezelési vegyianyag-gyárat hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén.

Az új létesítmény a BorsodChem izocianát gyártásának egyik melléktermékeként keletkező sósavat fogja feldolgozni. A Donau Chemie mintegy 6 millió eurós kezdeti beruházással felépíti majd a vízkezelési vegyianyag-gyárat.

A BorsodChem tavaly írt ki nemzetközi tendert a sósav hosszú távon történő átvételére, amelyen több vállalat indult. A bécsi székhelyű vállalat a BorsodChemnél keletkező óriási mennyiségű sósav átvételén kívül kötelezettséget vállalt a vízkezelési vegyianyag-gyár létestésére is, ami ez év végén kezdi meg működését az észak-borsodi városban. A cég új munkahelyeket is teremt, esetleges hiány esetén pedig klórt szállít a BorsodChem számára.

A Donau Chemie Group ipari vegyianyagok, például kénsav, elektrolízisből származó termékek, kalcium-karbid és környezetvédelmi termékek, derítőszerek, aktivált szén fejlesztésével, gyártásával és disztribúciójával foglalkozik. A 10 országban 900 munkavállalót foglalkoztató vállalat tavaly 257 millió euró konszolidált árbevételt ért el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.