Felhívás az egykori szerb királyi honi hadsereg kivégzett parancsnokának rehabilitálási ügyében

A belgrádi első alapfokú bíróság felhívást tett közzé, amelyben kéri mindazokat, akik tudnak valamit Draza Mihajlovic, a szerb királyi honi hadsereg volt parancsnoka halálának körülményeiről, hogy jelentkezzenek a bíróságon.

 

A hírt Gordana Vukovic, a belgrádi bíróság szóvivője közölte szerdán. Hangsúlyozta, hogy a felhívást a szerb hivatalos közlönyben is közzétették, és 30 nap áll rendelkezésre, hogy az 1946. július 17-én kivégzett Draza Mihajlovic halálának körülményeiről információkkal szolgáljanak.

A szerb királyi honi hadsereg volt parancsnoka ügyében 1946. július 15-én hozott halálos ítélet semmissé nyilvánítását és Draza Mihajlovic polgári jogainak visszaállítását, azaz rehabilitálását a néhai katonai parancsnok unokája, Vojislav Mihajlovic kezdeményezte.

Draza Mihajlovic rehabilitálási ügye már több mint egy éve húzódik a belgrádi felső bíróságon, de a testület mindaddig nem dönthet, amíg nincs konkrét bizonyíték az elítélt kivégzéséről, haláláról, a kivégzés helyszínéről és földi maradványainak hollétéről.

Mihajlovic haláláról az egyetlen bizonyíték a belgrádi Borba című napilapban 1946. július 18-án megjelent rövid hír, amely szerint Mihajlovic fölött egy nappal korábban golyó által végrehajtották a halálos ítéletet.

A Tito rendszere által az állam “első számú ellenségévé” nyilvánított Draza Mihajlovicot – a második világháborút követően végrehajtott országos méretű tömeges kivégzéseket vizsgáló állami bizottság szerint – a Belgrádhoz tartozó Ada Ciganlija szigetén végezték ki, és tetemét később titokban új helyre, feltehetőleg a Ratno ostrvora (Hadi-szigetre) vitték, hogy végleg eltüntessék.

Draza Mihajlovic rehabilitálásáról kemény érvek és ellenérvek hangzanak el a szerb társadalomban, de a jelek szerint felülkerekednek azok a vélemények, amelyek a múlttal való maradéktalan szembenézést tartják szükségesnek, mert ettől remélik a tartós megbékélést a társadalmon belül egymásnak feszülő erők között. Ennek tudható be az is, hogy a svájci Lausanne-ból még az év végéig hazahozzák Szerbiába a Karadjordjevic-dinasztiához tartozó Pavle herceg, valamint felesége és fia földi maradványait is, hogy a királyi család oplenaci családi sírboltjában helyezzék őket örök nyugalomra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.