Március 15. – A közmédia elleni bojkottra szólítanak fel Lengyelországban

A magyarországi március 15-i megemlékezéseket gyakorlatilag mellőző lengyel köztelevíziót sújtó bojkottra szólított fel Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska című lengyel független hazafias hetilap főszerkesztője “mindenkit, akinek szívügye a szólásszabadság”.

 

Sakiewicz a hetilap szerdai kiadásában jelentette be a lengyel közszolgálati televízió fő műsoridejében, az esti hírek előtt reklámozott termékek és üzletek bojkottját, mert felháborítónak tartja, hogy a televízió gyakorlatilag hallgatott a magyarországi megemlékezésekről, amelyeknek aktív résztvevői voltak a magyar kormányt támogató lengyelek is.

Véleménye szerint a köztelevízió cenzúrázta az esti hírműsorba szánt tudósítást, ami a tévén kívül az egész lengyel politikai elitet is kompromittálja.

A bojkott keretében a Gazeta Polska Codziennie című napilapban publikálják a cégek nevét és címét, a nemzetközi nagyvállalatok esetében pedig a hetilap külföldi klubjai irányítják az akciót. A tervek szerint a Gazeta Polskával rokonszenvező magyar médiát is bevonják a tiltakozásba, és az akciót nem szakítják meg mindaddig, amíg “a tévé tisztességesen be nem számol a budapesti eseményekről”.

Az ünnepi menet résztvevői a lengyel szimpatizánsokkal a Károly körúton haladnak a Múzeumkertbe az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A lap szerint azok a kiadványok, amelyek írtak a budapesti ünnepségekről, egyebek közt alábecsülték a résztvevők számát vagy összetévesztették a helyszíneket, illetve szándékosan kifiguráztak mindent.

Március 15-én több ezer lengyel vett részt a budapesti ünnepségeken. A Nagy utazás Magyarországra címmel meghirdetett akciót a Gazeta Polska klubjai szervezték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.