Túlzásnak tartja a magyar kohéziós források megvonását a szlovén külügyminiszter

Túlzónak nevezte a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásban hozott döntést a szlovén külügyminiszter egy osztrák lapnak adott, az interneten szerdán közölt interjúban.

 

“Az EU lehetett volna kevésbé szigorú” – mondta Karl Erjavec, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) politikusa a Die Pressének nyilatkozva a kohéziós források részleges befagyasztásának kilátásba helyezésével kapcsolatban.

Ez az intézkedés szerinte túlzó, mert hatással van az infrastruktúrára, a gazdaságra és a fejlődésre. “Talán jobb lenne az ilyen problémákat szóban megoldani, mint intézkedésekhez nyúlni” – fogalmazott a miniszter, aki egyben az egyik kormányfő-helyettesi posztot is betölti az év elején hivatalba lépett jobbközép kormányban.

Erjavec az interjúban kiállt Görögország euróövezeti tagsága mellett. Pozitív jelzésnek nevezte a legutóbbi, a hitelező bankokkal kötött megállapodást. “A legrosszabb az volna, ha egy ország kilépne az euróövezetből” – mondta, s hozzátette, nem csak Görögországról van szó, “vannak más országok is, amelyeknek nagyon nagy problémáik vannak”.

A szlovén miniszter – aki előző nap hivatalos látogatást tett Bécsben – az interjúban “nagyon nagy lépésnek” nevezte, hogy egy tavalyi osztrák törvénymódosítás alapján kétszeresére emelkedik Ausztria déli részén, a szlovén kisebbség lakta területeken azoknak a településeknek a száma, ahol kétnyelvű helységnévtáblákat használnak.

Kijelentette, “amellett fog fellépni”, hogy a szlovéniai német nyelvű kisebbség is zavartalanul élvezhesse mindazokat a jogokat, amelyek az alkotmány szerint megilletik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.