Nemzeti Kulturális Alap: nagy siker a kulturális adó

A bevezetése óta eltelt másfél hónap alatt 27 millió forint bevételt hozott a kulturális adó – jelentette be L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöke csütörtöki tájékoztatóján, ahol az elmúlt időszakban megítélt támogatásokról is beszámolt.

 

Mint mondta, korábban többen úgy vélték, az új adónem nem hoz majd érzékelhető bevételt. Ezzel szemben február 22-ig az NKA költségvetésébe 27 millió forint folyt be a kulturális adóból, azaz éves szinten 250-300 millió forint várható, ami óriási segítség a magyar kultúrának.

Felvetette: érdemes lenne átgondolni, hogy milyen további olyan, magukat kulturálisnak álcázó iparágak működnek, amelyekre társadalmi érdeksérelem nélkül ki lehetne terjeszteni az adónemet.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az NKA 2011-es miniszteri keretéről tartott beszámolót. Mint emlékeztetett, a keretre egész évben érkeznek pályázatok, ezeket szakértők véleményezik, majd a támogatásokról évente négy alkalommal egy szűkebb bizottság dönt. Tájékoztatása szerint tavaly összesen 1,77 milliárd forintból 479 tételt támogattak 78 anyaországi és 26 határon túli településről; legnagyobb számban kulturális rendezvényeket.

L. Simon László az NKA eddigi 2012-es szakkollégiumi döntéseiről szólva elmondta, hogy a Folyóirat-kiadás Kollégiuma mostanáig 590 millió forintot, míg a Könyvkiadás Kollégium a Márai Program rendezvénypályázataira 72 milliót osztott szét. Mint kiemelte: ebből a keretből a négy nagy írószervezet egységesen 8-8 millió forintot nyert el. Építészeti és örökségvédelmi tárgyú könyvek megjelentetését 35 millió forinttal támogatta a kollégium.

Az NKA elnöke közölte, hogy megszüntették az alkotói támogatások három éves moratóriumát, így a művészek egy támogatás elnyerése után akár már a következő esztendőben újabb pályázatot nyújthatnak be.

A közös jogkezelő szervezetektől idén várt mintegy félmilliárd forinttal kapcsolatban L. Simon László megjegyezte, még folynak a tárgyalások arról, hogy az összegből nyújtandó támogatásokról döntő ad hoc kollégiumokba a jogkezelő szervezetek is delegálhassanak képviselőket. Az azonban alapelv lesz, hogy a pályázatok elbírálásánál csak a szociális helyett csak a minőségi szempontok számíthatnak majd – hangsúlyozta, hozzátéve: erre a célra a közös jogkezelők külön kerettel rendelkeznek.

Réthelyi Miklós az NKA Igazgatóságának igazgatói pályázatáról is szólt. A posztra hét jelentkező közül az eddigi megbízott igazgatót, Krucsainé Herter Anikót választotta a kijelölt bizottság.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.