Szervezetünk megismerését szolgálja Az emberi test című kiállítás

Szervezetünk felépítését, működését segít megismerni Az emberi test (The Human Body) című kiállítás, amely péntektől három hónapon át lesz látható a főváros szívében, a Budapesti Értéktőzsde volt épületében – hangzott el a tárlat csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatóján.

 

Hegedűs László főszervező az előzményeket ismertetve elmondta, hogy a kiállítás létrehozásához használt technika a plasztináció. Lényege, hogy az emberi szöveteket alkotó sejteket folyékony szilikonnal töltik fel, így a szövetek megőrzik eredeti rugalmasságukat és állagukat. Ezáltal lehetőség nyílik a test minden egyes alkotóelemét – a csontokat, izmokat, idegeket, véredényeket és szerveket – valósághű állapotban bemutatni. Ez hosszú, aprólékos munkát igénylő folyamat, egyes teljes alakos kiállított preparátumok elkészítése évekbe telik.

Ismertetése szerint a plasztinációs eljárást a Heidelbergi Egyetem két tanársegéde dolgozta ki, akik “nem romlandó” egyetemi demonstrációs eszközök kifejlesztésén munkálkodtak. A módszert 1985-ben szabadalmaztatták, akkor hozták létre az első kamarakiállítást az egyetemen. Később a két tudós önállósította magát: az 1990-es években jött létre nagy utazókiállításuk, amelyet először Berlinben, majd Londonban és New Yorkban mutattak be. A későbbiekben a tárlatot az Egyesült Államok és Európa szinte minden nagyvárosában láthatták az érdeklődők. Budapestre 2008-ban érkezett meg a kiállítás, akkor háromszázezer látogatót vonzott a nem mindennapi látványosság.

“Az új látványosságokkal gazdagított tárlat több mint 160, különleges eljárással preparált emberi testet, illetve testrészt mutat be, háromdimenziós valósághű képet tárva a látogatók elé a bőrünk alatt található csodálatos szerkezetről, az emberi testről és annak működéséről. Egyszer úgy istenigazából nézzünk magunkba!” – hangsúlyozta Hegedűs László.

Hozzátette, hogy az elmúlt években tovább fejlődött a plasztinációs eljárás, ennek köszönhetően sokkal színesebb, látványosabb lett a tárlat, sokkal jobban kivehetők a legapróbb részletek is. “Minden ember számára létkérdés, hogy pontosan ismerje saját testének működését. Nem árt tudni, hogy milyen folyamatok játszódnak le bennünk, ha futunk, ha koplalunk, ha tornászunk, ha rendszertelenül eszünk vagy éppenséggel degeszre tömjük magunkat. És jó, ha tudjuk azt is, hogyan fest tüdőnk néhány évnyi aktív dohányzás után” – magyarázta a főszervező.

Szerinte a kiállítás komoly életmódváltásra ösztönöz. “Végigjárva a kilenc galériát, képet kapunk az emberi test felépítéséről, működéséről és arról is, hogy milyen rombolást végezhetnek a káros szenvedélyek” – fogalmazott.

Megjegyezte azt is, hogy a kiállítás mindenkinek szól kortól, nemtől, érdeklődési körtől függetlenül. “Iskolák részéről is mutatkozik igény. A világon mindenütt az iskolai csoportok alkotják a látogatók jelentős részét, hiszen a látottak könnyen beépíthetők a tananyagba” – mutatott rá.

Budapest után a tárlat közép-európai kiállítássorozat keretében Prágában, Pozsonyban, Belgrádban, Ljubljanában és Bukarestben lesz látható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.