NGM: az államháztartás 107,3 milliárd forint többlettel zárt januárban

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – januárban 107,3 milliárd forint többlettel zárt – közölte a részletes pénzforgalmi mérleget a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

 

Az adat megegyezik a szaktárca által február elején közölt előzetes adattal.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 85,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

A törvényi előirányzat szerint 2012-ben a központi kormányzat pénzforgalmi hiánya 576,2 milliárd forint lehet.

Tavaly januárban az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli –  122,8 milliárd forint deficitet mutatott.

Az NGM közleménye szerint az államháztartás központi alrendszerének 2012. január havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei magasabb, kiadásai viszont alacsonyabb összegben alakultak az előző év azonos hónapjánál. Ezen felül az adóbevételek közül az általános forgalmi adó bevételek, valamint a jövedéki adó és a játékadó bevételek is magasabbak lettek.

A pénzforgalmi mérleg bevételi oldalát ismertetve a szaktárca közölte, hogy a központi költségvetés január havi bevételei közel  112 milliárd forinttal haladják meg az előző év januári összeget. Ennek hátterében elsősorban a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételi többletei állnak.

Emellett az általános forgalmi adóbevétel csaknem 270 milliárd forintos összege 14 százalékkal, 36,5 milliárddal nagyobb a tavaly januárinál, ami az előrehozott decemberi vásárlásokkal magyarázható, hiszen  2012-től az áfa-kulcs 25 százalékról 27 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor a személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első hónapjában 146,9 milliárd forint volt, amely 9,2 milliárd forinttal, 11,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi összegnél. Az alacsonyabb bevétel hátterében a 16 százalékos arányos egykulcsos adórendszer bevezetése és a családi adókedvezmények kiterjesztése áll.

A kiadási oldalt ismertetve a szaktárca megállapította: a központi költségvetés január havi kiadásai közel 84 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában, ami elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak alacsonyabb teljesülésével függ össze. Ez főként egyes uniós operatív programokhoz kapcsolódó kifizetések elhúzódásának köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a rendszerint január-február hónapban fizetett uniós vidékfejlesztési támogatásokon belül az agrár-környezetgazdálkodási kifizetéseket már 2011 decemberében átutalta az illetékes hatóság az ügyfeleknek.

A kamatkiadások 2012. januárban 75,1 milliárd forintot tettek ki, 19,5 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 9,2 milliárd forintos szintet értek el, 3,4 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (65,9 milliárd forint) összességében 16,1 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben – közölte az államháztartási adat keretében az NGM.

Az adatismertetéshez kapcsolódó online tájékoztatón a BKV támogatásával kapcsolatos kérdésre Banai Péter Benő, helyettes államtitkár kifejtette: a BKV 32,2 milliárd forint  normatív támogatást kaphat, illetve mintegy 20 milliárd forint fogyasztói árkiegészítést. A 32,2 milliárd forintos összeget nem zárolta a kormány, az a főváros részére akkor fizethető ki, ha mind a Fővárosi Közgyűlés, mind a kormány elfogadja a fővárosi közösségi közlekedés hosszú távú fenntarthatóságát biztosító koncepciót. A BKV működési költségvetésében – az arányosabb állami finanszírozás elérése végett – a kedden megjelent kormányhatározat az említett 32,2 milliárd forinthoz képest írja elő csökkentési javaslat készítését.

A korábbi évek szezonalitási adatai és az idei folyamatok alapján az időarányosnál nagyobb hiány várható mind az első, mind a második negyedévben – hasonlóan tehát a korábbi évek tapasztalataihoz. A hiány lefutása ugyanakkor- főképp a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavalyi befizetései miatt – eltér a tavalyi évitől, vagyis az utolsó negyedévben arányaiban kevesebb bevétel várható – felelte egy másik kérdésre a helyettes államtitkár.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.