Külügyminisztérium: az új nemzetbiztonsági stratégia több szervezet és ország dokumentumaira épít

Az új nemzeti biztonsági stratégia több tekintetben folyamatosságot mutat az előző, 2004-essel, egyúttal épít a releváns nemzetközi szervezetek, valamint a Magyarországhoz hasonló méretű és adottságú szövetséges országok vonatkozó dokumentumaira is – közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya szerdán az MTI-vel.

 

A tárca közleményében arról is tájékoztatott, hogy a stratégia kidolgozását a Külügyminisztérium végezte, de a teljes kormányzati szektor mellett bevonta a mértékadó politikai és szakmai szervezeteket is.

Mint tudatták, a kormány február 8-i ülésén fogadta el Magyarország új nemzeti biztonsági stratégiáját.

A stratégiáról szóló határozat, amelynek szövege a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, szerdán lépett hatályba.

A kommüniké szerint az új nemzetbiztonsági stratégia kidolgozását és elfogadását időszerűvé tette, hogy a legutóbbi, 2004-es hasonló dokumentum elfogadása óta jelentős változások történtek a világban, Magyarország közvetlen biztonsági környezetében, valamint az euroatlanti integrációs szervezetekben is: 2009-ben életbe lépett az Európai Unió Lisszaboni Szerződése, a következő évben pedig a NATO új stratégiai koncepciót fogadott el.

Mindez időszerűvé tette a magyar dokumentum felülvizsgálatát, követve az EU- és NATO-tagállamok gyakorlatát is – írták.

Mint hangsúlyozzák, a nemzetbiztonsági stratégia célja, hogy biztonságpolitikai kérdésekben iránymutatást nyújtson a kormányzati szektornak. Az ország biztonsága azonban mindenekelőtt közügy – teszik hozzá -, ezért a stratégia egyik feladata, hogy a szakmai körökön túl “a mindennapi életben is hasznosítható támpontot nyújtson a hazai biztonságpolitikai gondolkodásban”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.