Martonyi János Rómában és a Vatikánban

Rómában és a Vatikánban tárgyalt csütörtökön Martonyi János külügyminiszter, aki az MTI-nek az  Európai Parlament négypárti állásfoglalásáról is nyilatkozott.

 

“Ez az állásfoglalás követi  a korábbiakat, a szavazati arány is megfelelt a korábbiaknak. Az Európai Parlamentben van egy alapvető politikai és ideológiai megosztottság, ezt ezek a határozatok nagyon jól tükrözik, én ezt nagyon sajnálom. Téves képzetek, torz, hamis adatok  alapján születik meg ez az ítélet. A politikai harc és vetélkedés már csak ilyen, de ez a politikai harc a reményeim szerint az Európai Parlamentben fog a jövőben is folyni és nem terjed ki a Bizottság egyetlen egy tagjára sem”- jelentette ki Martonyi János az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazott négypárti állásfoglalásról.

Martonyi Rómában első alkalommal találkozott olasz hivatali kollégájával, Giulio Terzi di Sant’Agatával. A tárgyalás témái közül a magyar miniszter a két ország helyzetének hasonlóságait emelte ki.

Megjegyezte: „azt keressük, melyek azok az elemek, amelyek számunkra is hasznosíthatóak az olasz sikerből. Az irány ugyanaz, ugyanúgy küzdünk az eladósodás ellen, csökkentjük az államháztartási hiányunkat. Bizonyos területen talán még előbbre is vagyunk, hiszen a magyar gazdaság 2011-ben 1,7 százalékkal növekedett” –  hangoztatta.

„A nagy bajt az olaszok már elkerülték, a piaci reakciók kedvezőek, nagyon kedvező a fogadtatása az olasz politikának és gazdaságpolitikának. A mai világban a percepció az valóság:  mi ebből meg akarjuk ragadni a számunkra is hasznosítható elemeket. Ha tovább folytatjuk az erőfeszítéseinket és meg tudjuk kötni a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, akkor ezt a piac is nagyon kedvezően fogja fogadni.”

Az egynapos római tárgyalássorozat  a Vatikánban zárul, ahol Martonyi Jánost Dominique Mamberti, a szentszéki államtitkárság diplomácia vezetője fogadja. Vele a magyar külügyminiszter, mint közölte, külpolitikai kérdésekről tanácskozik.

Ami a Magyarország és a Vatikán közötti államközi szerződést illeti, „ezt meg kell újra néznünk, erről már megállapodás is született Semjén Zsolt vatikáni  látogatásán” – mondta.

A vatikáni külügyminiszter január 27-én tartott megbeszélést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, s az után Semjén a Vatikáni Rádió magyar adásában egy új államközi szerződés megkötéséről nyilatkozott. A Magyarország és a Vatikán közötti konkordátumot, a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről 1997. június 20-án Horn Gyula miniszterelnök és Angelo Sodano szentszéki államtitkár írta alá. Az államközi szerződés 1998. áprilisában lépett hatályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.