Nácira emlékeztető zászló előtt pózoltak az amerikai tengerészgyalogság mesterlövészei

Az SS jelképére emlékeztető logóval ellátott zászló előtt pózoltak az amerikai tengerészgyalogság egyik felderítő mesterlövész egységének tagjai Afganisztánban – erősítette meg csütörtökön kiadott közleményében a fegyvernem.

 

Az SS-szimbólum használata elfogadhatatlan és a tengerészgyalogság foglalkozik az üggyel – hangzott a Stewart Upton alezredes által jegyzett közlemény, amely azonban nem részletezte, hogy milyen intézkedések történtek.

A tengerészgyalogosok, akik az egyik blogra feltöltött és az interneten köröztetett fotón láthatók, már nem tagjai az egységnek. A felvétel, amelyen 10 terepruhás fegyveres látható egy amerikai és egy másik, sötétkék zászló előtt, amelyen rúnaírással, fehér betűkkel az SS felirat szerepel, 2010 szeptemberében készült Afganisztánban.

Mark Oliva törzsőrmester, a kaliforniai Camp Pendleton szóvivője szerint a korábban ezen a bázison állomásozott tengerészgyalogosok csapategységénél novemberben vizsgálat indult a fotó ügyében, amely azonban arra a megállapításra jutott, a felvétel szereplőinek “nem állt szándékukban, hogy egy rasszista szervezettel azonosítják magukat.”

Oliva szerint a vizsgálat megállapította, hogy az SS a “scout snipers” (felderítő lövészek) kifejezés rövidítése, nem pedig náci jelkép, de az ennek ellenére is elfogadhatatlan.

Az amerikai tengerészgyalogság idén immár másodszor keveredett kínos botrányba. A fegyvernemnél vizsgálat folyik egy januárban nyilvánosságra került videofelvétel ügyében, amely tálib holttesteket levizelő tengerészgyalogosokról készült. Annak az egységnek az anyabázisa az észak-karolinai Camp Lejune.

Az SS jelképére erősen hasonlító szimbólum használatával kapcsolatban a washingtoni székhelyű Katonai Vallásszabadság Alapítvány bejelentette, hogy az ügy alapos kivizsgálását kéri Leon Panetta védelmi minisztertől.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.