Erdélyi református templomok – Fotóbemutató a Millenárison

Újabb négy erdélyi református egyházmegye templomairól készült fotóiból adott ízelítőt csütörtökön a Millenárison Magyari Hunor székelyudvarhelyi fotós, aki immár egy évtizede dolgozik Erdély református templomainak megörökítésén.

 

A csütörtök esti budapesti vetítésen a közönség négy, tavaly év végén megjelent kötetből láthatott felvételeket. Mint Magyari Hunor az MTI-nek elmondta, az albumok a nagyenyedi, a kalotaszegi, a sepsi, valamint a kézdi-orbai egyházkerületekben található református templomokról készített, több mint 1400 fotóját tartalmazzák.

Magyari Hunor, aki pont egy évvel ezelőtt a Millenárison kiállítás keretében adott számot a korábbi évek terméséből, elárulta, hogy nagyjából a felénél jár a munkának, amelynek keretében szeretné Erdély összes református templomát – mintegy 2000 templomot – megörökíteni jelenlegi állapotában az utókor számára.

A munka 2002-ben indult az erdővidéki egyházmegyében, majd a küküllői, a görgényi, a székelyudvarhelyi és a hunyadi egyházmegyékben folytatódott. Mindegyik tájegység templomainak fotói külön kötetben jelentek meg.

Magyari Hunor elmondta, hogy szabadidejében végzi a templomok fotózását, mert főfoglalkozása a székelyudvarhelyi diákotthonhoz köti. Hozzátette, hogy munkáját Veres Tünde magyar tanár és Juhász Ábel telekfalvi lelkipásztor segíti.

A csütörtöki bemutatón Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese kiemelte, hogy a fotók erőt, méltóságot és hitet árasztanak, erősítve a trianoni békeszerződés által szétszakított nemzet egységét. Hozzátette: a fotók egyedülállók és hiánypótlók, hiszen olyan templom felvétele is megtalálható közöttük, amelyet még Szent István korában emeltek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.