Lázár János: kevesebb konfliktust és több megértést kérnek a németek

Magyarország németországi partnerei azt kérik a budapesti kormányzattól, hogy kevesebb konfliktussal és több megértéssel folytassa munkáját – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden Berlinben német politikusokkal folytatott megbeszéléseit értékelve.

 

Magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján kiemelte: német partnerei ugyanazt “kérték számon”, amire Angela Merkel kancellár nemrégiben egy interjúban felhívta a figyelmet, vagyis azt, hogy Magyarországnak az összes többi uniós tagországhoz hasonlóan igazodni kell az európai értékekhez.

Lázár János a német testvérpárt, a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség képviselői mellett számos ellenzéki politikussal is találkozott. „Nyílt és őszinte, családon belüli, illetve barátok közötti” megbeszéléseket folytattak, amelyek során az utóbbi időszak valamennyi vitatott kérdését áttekintették. A partnerek azt kérték, hogy „kevesebb konfliktussal és több megértéssel kormányozzunk a következő két évben, ami egybevág azzal a céllal, amelyet mi konszolidációnak nevezünk” – mondta Lázár.

Hozzátette: ő „sportszerű és fair eljárást” kért partnereitől, „a szónak abban az értelmében, hogy adják meg a védekezés és az érvelés lehetőségét, és esélyt arra, hogy meggyőzzük és megnyerjük őket a magyar ügynek”. A német testvérpárttól azt is kérte, álljon ki Magyarország mellett Berlinben is, „éppen úgy, ahogyan Brüsszelben tette.”

A német partnerek „nagyvonalúságot” kérnek a belpolitikai viszonyokban, a parlamenti erőkkel kialakított kapcsolatokban – mondta Lázár János. Ennek jegyében ötpárti egyeztetés kezdődik a választási eljárási törvényről és a kampányfinanszírozási törvényről – jegyezte meg.

A német partnernek továbbá „több megegyezést kérnek a gazdasági szereplőkkel kapcsolatban is”. Erre a Bankszövetséggel januárban kötött megállapodás jó példa, de vannak még „érdeksérelmek, sértődések”, egyebek között német vállalatok részéről is, amelyek azonban „nyilvánvalóan szeretnének megegyezni a kormánnyal” – fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: „kihívás a kormány előtt, hogy miként tudja megnyerni a német gazdaság különböző szereplőit Magyarországnak.”

A Németországban Magyarországról alkotott uralkodó véleményt jelenleg a „bizonytalanság és a bizalmatlanság” határozza meg, és divattá vált Magyarország szidalmazása, becsmérlése. Ezt kell megszüntetni, elsősorban azért, mert „nem lesz több barátja az európai gondolatnak”, ha állandósul a „magyar társadalomra nehezedő nyomás” – hangoztatta Lázár János.

A jelenlegi kép helyett a „stabil, megbízható és korrekt” partner képét kell kialakítani. Ezt egy „offenzív kampánnyal” kívánja elérni a kormányzat. „A kampánynak lesz egy politikai része. Az a cél, hogy minél több magyar politikus jöjjön el Berlinbe és válaszoljon a kényes kérdésekre” – mondta Lázár János, hozzátéve, hogy terveznek egyebek mellett nyilvános vitákat is, hogy a német közvélemény ne egyoldalú ítéletek alapján, hanem érvek és ellenérvek ütköztetése alapján alkothasson képet Magyarországról.

A kampány másik eleme gazdasági jellegű, a Magyarországon mintegy félmillió embernek munkát adó német középvállalati szektort célozza meg azzal a szándékkal, hogy meggyőzze a cégeket arról, hogy továbbra is érdemes Magyarországon beruházni.

A Fidesz frakcióvezetőjének berlini tárgyalásairól közleményt adott ki Andreas Schockenhoff, a CDU/CSU törvényhozási képviselőcsoportjának helyettes frakcióvezetője. A politikus barátinak és bizalommal teljesnek nevezte a megbeszéléseket és hangsúlyozta, pártja azt kívánja a magyar kormánynak, hogy minél hamarabb sikerüljön megoldani a gazdasági problémákat, amelyekért az előző, szocialista kormány a felelős. „E törekvésben támogatjuk a Fideszt” – szögezte le Schockenhoff. „Biztosak vagyunk abban, hogy magyar partnereink sikerrel járnak és Magyarországot néhány éven belül Közép-Európa egyik legversenyképesebb országává teszik” – tette hozzá.

A CDU/CSU frakció álláspontja szerint „mindent el kell kerülni, ami Magyarországon EU-ellenes hangulatot gerjeszt, vagy erősíti ezt a hangulatot. Ez vonatkozik azokra a magyarországi erőkre, amelyek szekértábor-mentalitásuk révén hozzájárulnak az EU-ellenes hangulat gerjesztéséhez, és azokra is, akik kívülről uszítanak az Orbán-kormány ellen” – áll a közleményben.

Kedden ugyancsak Berlinben folytatott tárgyalásokat az Országgyűlés külügyi bizottságának delegációja Balla Mihály bizottsági elnök (Fidesz) vezetésével. A politikus magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján ismertette: a delegáció tárgyalt a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – magyar baráti tagozatának képviselőivel, valamint a Bundestag EU-ügyekben illetékes bizottságának képviselőivel.

Balla elmondta: a baráti hangulatú megbeszéléseken áttekintették a német-magyar kapcsolatok, illetve az uniós kapcsolatok alakulását és aktuális kérdéseit, köztük a három új kötelezettségszegési eljárás ügyét is. Ezzel kapcsolatban a magyar fél hangsúlyozta, kész módosításokra, az ügy rendezése „egyeztetés kérdése” – mondta Balla Mihály.

A bizottsági elnök az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: semmilyen formában nem merültek fel a Bundestag képviselőivel folytatott tárgyalásokon Gyöngyösi Márton azon kijelentései, amelyeket a The Jewish Cronicle folyóiratnak tett. A delegációnak eredetileg tagja volt a Jobbik képviselője is, a bizottsági alelnöke, aki azonban nem utazott el Berlinbe.

 

 

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.