Neptunfű – Bolygónk legidősebb élő szervezetei

A Földközi-tengerben honos neptunfű (Posidonia oceanica) hatalmas őskori telepeit tartják ausztrál kutatók bolygónk legidősebb élő szervezeteinek, korukat kétszázezerévesre becsülik.

 

A kutatásról a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.

Ausztrál kutatók a neptunfű DNS-vizsgálatát végezték el, a mintákat a Posidonia oceanica 40 “rétjéből” vették Spanyolország és Ciprus közötti 3200 kilométeres területen. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy e mezők kora tizenkétezer és kétszázezer év között mozog, az átlag százezer év volt – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában (http://www.telegraph.co.uk).

A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a Posidonia oceanica telepei lényegesen korábbiak, mint az eddig legidősebb élő szervezetnek tartott tasmániai növény, a Lomatia tasmanica, amely “mindössze” negyvenháromezer éves.

Carlos Duarte, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a neptunfű azért képes elérni ilyen matuzsálemi kort, mivel ivartalanul szaporodik.

“Folyamatosan képződnek az új hajtások, új telepek. Nagyon lassan terjeszkednek, s igen nagy területeket hódítanak meg, amelyek biztosítják a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Képesek tárolni is a tápanyagokat telepeiken, az ínségesebb időkre +gondolva+” – magyarázta Carlos Duarte professzor.

Hozzátette: a neptunfű egyes rétjei akár 16 kilométer hosszan elnyúlnak, súlyuk pedig elérheti a hatezer tonnát.

 

 

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.