A világon először alkalmazott eljárással ültettek be állkapcsot holland és belga orvosok

Háromdimenziós képtechnikát alkalmazó új eljárással készített állkapcsot ültettek be sikeresen egy idős holland asszony szervezetébe – jelentette be a műtétet végző belga-holland orvoscsoport csütörtökön a belgiumi Hasseltben.

A belga sajtóban idézett közlésük szerint világpremiernek számít a műtét, amelyet több hónapja végeztek már, de csak most hozták nyilvánosságra.

A háromdimenziós technika alkalmazásának köszönhetően az eddig 12-20 órás, klasszikus rekonstrukciós műtét ideje 3-4 órára rövidülhet le. Az eljárás lényege, hogy a csontozat szóban forgó részét röntgenképek segítségével számítógépen modellezik, majd a hajszálpontosan mérni tudott méretekkel titánból protézist készítenek, és ezt ültetik be a megfelelő helyre.

A holland páciens – akinek állkapcsa egy gyulladás követeztében ment tönkre – a beültetésnek köszönhetően újra tud beszélni, és más fontos életfunkcióit is teljes mértékben tudja használni, de a műtét jelentőségét az esztétikai eredmény is növeli.

Az orvosok azt is elmondták, hogy a beavatkozás költsége még viszonylag drága (9 ezer euró), de ez szerintük megtérül a kórházban és az operációval töltött idő lerövidülésével, valamint azáltal, hogy beteg állapota a műtétnek köszönhetően jelentősen javul.

Comments Closed