Új műsorok és új hangok a budaörsi éterben

2012 nem csak a hétköznapi életben hozott sok változást, hanem a Budaörs Rádió háza táján is. Új műsorokkal, új műsorvezetőkkel és sok változtatással kezdték az évet az FM104,8-on, melyekről Szénási Marcit kérdeztük.

Budaörsiinfó: Az állandó hallgatóknak nagyon sok változás tűnhetett fel január 2.-vel a rádió életében, mesélnél nekünk erről egy kicsit?

Szénási Marci: Valóban sok minden változott az elmúlt hetekben, bár valójában nagyon sok új műsorunk már decemberben elindult, így januárra már mindenki 100%-on hozta a formáját. Az átalakulás sem volt egyszerű, sok műsorunk szűnt meg, és az újakat pedig bele kellett illeszteni a műsortükörbe, ami rendkívül sok egyeztetést és szervezést igényelt.  Bár sok kompromisszum árán, de végül sikerült mindenkinek megfelelő megoldást találni.

B.I: Több műsorról van szó, így kezdjük talán a megszűnt műsorokkal. Ki döntötte el, hogy mi marad, és mi nem?

Sz.M: Alapvetően maguk a műsorvezetők hozták meg a döntéseket a befejezésről, a rádió vezetősége felől semmilyen nyomás nem érkezett. A péntek esti műsorok közül a Full English angol nyelvű műsorunk például azért szűnt meg, mert a műsorvezetők más országban próbálnak szerencsét. Nagyon szerettek nálunk rádiózni, de sajnos az élet úgy hozta, hogy külföldön folytatják. A péntek esténél maradva az angol srácok után következett az ifjúsági magazinunk a JAM, amit Tér Dia és Varga Brigi készített, sajnos itt a szabadidő hiánya volt az, ami közbeszólt. Mindkét lány még bőven az egyetemen küzd egy éppen aktuális diplomáért, így érthető a leállás, ám pont a napokban ülnek majd le beszélgetni a folytatásról.

B.I: Ez a két műsor, ha jól emlékszem már az ősszel megszűnt. Mi a helyzet az aktuális műsorokkal?

Sz.M: Igen, igaz, egy kicsit elkalandoztam. Most januárral pontosan egy műsorunk szűnt meg, a kedd esti férfi magazinunk, a Royal Flush. Ezt a műsort Király Ádám kollégám és jómagam vezettük, és igazán kezdtünk már átlendülni a kezdeti nehézségeken, ám sajnos Ádámot is külföldre vitte az élet, így ő nem tudta velem folytatni, tehát döntenem kellett, hogy mi legyen a folytatás. Kettő variáció jött szóba, vagy viszem tovább én a műsort akár egyedül, akár egy új partnerrel, vagy a Royal Flush leáll, és jön valami új. Végül a befejezés mellett döntöttem, ami bár nem volt könnyű döntés, de a 44 adásunkra azért büszke vagyok.

B.I: Neked is a szabadidő hiánya volt a döntő szempont, vagy más indok is volt?

Sz.M: Nekem nem a szabadidő hiánya, hanem az új évi változások. A rádió életében nekem hozta a legtöbb változást a január, és ehhez egy picit át kellett csoportosítanom az energiáimat. Januártól ugyanis átvettem a stafétát Roczó-Nagy Zoltán kollégámtól, és én vezetem a reggeli műsorunkat, a Katapultot. A minden reggel 5 órás kelés mellé egyszerűbb úgy az élet, ha nem kell előző este 9 óráig a stúdióban ülnöm.

B.I: Sokat beszélgettünk már a régi műsorokról, térjünk át az újakra. Milyen újdonságokkal várjátok a hallgatókat 2012-ben?

Sz.M: Ahogy már említettem, sok új műsorunk már decemberben debütált, és most januárra pörögtek fel a kollégák úgy igazán. Hogy szépen sorba menjek, hétfő esténként 7 és 9 óra között a sokak számára ismerős Valkó Eszter és Szalontai Rita húzzák maguk elé a mikrofont a 2 nő és egy eset című műsorban. Ez olyan igazi „csajos” műsor sok pletykával és érdekességgel, és nagyon sok vidámsággal. Tényleg hihetetlen, amit a két csajszi művel ez alatt a két óra alatt. Rendkívül jó a hangulat a stúdióban, és szerintem ezt sikerül is átadni a hallgatóknak, így a műsor egy üde színfolt lehet a hét első estéjén.

B.I: Beszélgettünk a Royal Flush megszűnéséről, mi a helyzet az így felszabaduló kedd estékkel?

Sz.M: A Royal Flush utolsó adásában próbáltam kihangsúlyozni, hogy a műsor nem vész el csak átalakul. Igaz új névvel, új műsorvezetővel és új műsorfelépítéssel találkozhatnak a kedd este velünk rádiózók, ám szerintem egy kis hangulat megmaradt a Royal-ból. Kedd esténként egy új kollégánk, Denke Dániel ül a mikrofon mögé, és ő várja a vendégeit a PUB című műsorában, ami a témák és zenék tekintetében azért sokban hasonlít a Royal Flush-höz.

B.I: Hogy érted azt, hogy vendégeit? Nem egy rádióról és hallgatókról beszélgetünk?

Sz.M: De igen, ám a műsor direkt így lett kitalálva. A PUB egy olyan hangulatot kölcsönöz a rádiózóknak, mintha egy igazi „kultúrkocsmában” ücsörögnénk. Az angol PUB kifejezés egy szórakozó helyet jelent valahol félúton a kocsma és a diszkó között, amit a bárpult, a jó, de mégsem zavaróan hangos zene, finom, minőségi koktélok és italok illetve baráti beszélgetések jellemeznek. A műsorban nem műsorvezető van és hallgatók, hanem Dani, mint bárpultos a házigazda, a hallgatók vendégek, és a rádió pedig egyfajta színpad, ahol akár Amy Winehouse vagy Michael Jackson is felléphet valamelyik este. A megszólalások alatt igazi pubokban felvett háttérzaj szól, ezzel is fokozván a hangulatot.

B.I: És mi a helyzet a többi estével?

Sz.M: A többi hétköznap este változatlanul megy tovább, szerdán Kovács Viki beszélget kicsit komolyabb témákról a KV című műsorban, nagyon sok vendéggel és telefonos interjúval színezve az estét. Csütörtökön este a Slágerpékség alapozza meg már a hétvégi buli hangulatot, a legfrissebb bulizós zenékkel, míg pénteken a GoFree szolgáltatja a legjobb zenéket és a kikapcsolódást. Újabb változás azonban, hogy a szombat estéről ismerős mixműsorunk a Fish and Soul legfrissebb adása átkerül péntek este 8 órára, és szombat este pedig az előző heti műsor ismétlését lehet majd hallani a már megszokott időben, szintén este 8-tól.

B.I: Kicsit furcsa, hogy a Budaörs Rádióban ilyen stílusú mixműsor szól. Hogyan illik ez bele a rádió zenei arculatába?

Sz.M: Valóban különleges zenéről van szó, amit megfűszerez Péteri Csaba kollégánk kiváló mixeléssel.  A Fish and Soul a soulful és a house zenékből merít, ami itthon nem egy elterjedt műfaj sem szórakozóhelyen sem rádióban. Igazi zenei különlegesség, amit máshol tényleg nem nagyon lehet hallani. Ha valaki nem a „csapból is ez folyik” zenére vágyik, akkor a legjobb helyen jár. Sokat gondolkoztunk azon, hogy mivel lehetne színesíteni a rádió műsortükrét, és a véletlen hozott össze bennünket a Csabával illetve az ő zenéjével. Emlékszem amikor belehallgattunk az első promó mixbe, szinte azonnal megszületett a döntés, hogy érdemes foglalkozni ezzel a műfajjal.

B.I: Utolsó kérdés, mik a legfőbb tervek az idei évre?

Sz.M: A legfőbb terveink közé a kifele irányuló kommunikáció fejlesztése és saját magunk népszerűsítése került. A rádió most belül összeállt, igényes műsorokkal, remek műsorvezetőkkel és szerkesztői csapattal vágunk neki az évnek, így a hallgatóinkra, és főleg a még minket nem ismerőkre szeretnénk fókuszálni. Sajnos még nagyon sok budaörsi nem tud a rádióról, így most ez az elsődleges feladat, hogy őket megtaláljuk. Nem lesz egyszerű, de most erre van a legnagyobb szükségünk. A visszajelzések alapján a helyiek szeretnek minket, így van motiváció, és ez elég lendületet ad az új kihívások leküzdésére.

Comments Closed