Új Színház – A fasizmus térnyerése ellen tüntetett a MEASZ a fővárosban

A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a fővárosban az Új Színház elé. A tüntetésen megjelentek ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség.

A tüntetés főszervezője, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a Paulay Ede és a Dalszínház utca kereszteződésében felállított pódiumról azt mondta: “nem szabad hagyni, hogy a szélsőjobboldal ellepje az országot, ezért minden demokratának és antifasisztának össze kell fognia”.

A szervezet elnöke Dörner Györgynek az Új Színház élére történő kinevezésével kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármester “strómanságával” újra közintézményeket foglaljanak el “a nyilasok unokái”.

A rendezvényen mások mellett felszólalt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője. Azt mondta, sokáig reménykedtek abban, a főváros “ért a szóból, és visszafordul a sötétségbe vezető útról”.

Mint mondta, hiába hitték ezt, mert Csurka István személyében ugyan nem, de a szellemiségében ezentúl meghatározhatja az Új Színház működését.

Kiemelte: “ma megkezdődött Dörner György uralkodása”, de ez nem tart sokáig, mivel a művészetet és színházat “csak ideig-óráig lehet sötétségben tartani”.

A rendezvényt az Örömódával kezdték, amit hangos füttyszóval fogadtak az ellentüntetők. Az ellendemonstrálók a Dalszínház utca és az Andrássy út kereszteződésében sorakoztak fel, az egyórás tüntetés alatt végig bekiabálásokkal és füttyszóval zavarták a beszédeket. A tüntetés résztvevői erre “nácik haza!” felkiáltásokkal válaszoltak.

A MEASZ demonstrációján a legnagyobb zászló egy régi SZDSZ-es lobogó volt, de uniós, nemzetiszínű és Che Guevarát ábrázoló zászlókat is lengettek. A pódium előtt Együtt a szélsőjobboldal ellen, együtt a köztársaságért” feliratú molinót feszítettek ki.

A szembenálló csoportok között nem alakult ki fizikai összetűzés, mivel a készenléti rendőrség egységei sorfallal választották el őket. Az ellentüntetők ennek ellenére egy idő után benyomultak a kordonokkal elválasztott tüntetés helyszínére, de a rendőrök kiszorították őket, eközben több embert is kiemeltek és elvittek.

Az Andrássy úton az Opera előtt fekete egyenruhás, árpádsávos sálat viselő férfiak álltak alakzatban. Végül a Balettintézet egykori épülete előtt elszavalták a Magyar Hiszekegyet, majd elvonultak a Deák Ferenc tér felé.

A tüntetést szervező MEASZ azt írta a honlapján, hogy február 1-jén “az adófizető polgárok pénzén támogatott Új Színház vezetését átveszi egy szélsőjobboldaliságáról ismert igazgató. Tarlós István főpolgármester a hazai és a nemzetközi tiltakozások hatására a színház egyik tervezett vezetőjét, Csurka István ejtette ugyan, de az igazgató kinevezését nem vonta vissza. A cégért ugyan levette, de a kocsmáros attól még megmaradt. A MEASZ nem teheti meg, hogy ezen a napon szótlan maradjon!”

Az ellentüntetésre szóló felhívásban – a Szent Korona Rádió honlapján – ez olvasható: “A magyar kultúrát meg kell védenünk! Ott kell lennünk, mert különben az antifasiszta csőcselék foglalja el az utcát, ahogy ez már megtörtént Nyugat-Európában is! Erőt kell demonstrálnunk, hogy továbbra is szabadon sétálhassunk országunkban magyarként.”

Az ellentüntetők a demonstráció végére az Andrássy út forgalmát is akadályozták, ezért a rendőrség lezárta az utat és az Operánál a földalatti bejáratát is. A MEASZ demonstrációjának végén mind az antifasiszta, mind a szélsőséges tüntetők átvonultak az Országház melletti Károlyi-szoborhoz. A környéken jelentős volt a rendőri készültség.

Az antifasiszta tüntetésen mintegy kétszázan vettek részt, az ellentüntetők körülbelül feleannyian voltak.

A MEASZ tüntetését megzavarók magasba emelik a karjukat Budapesten, az Új Színháznál

 

Egy rendőr földre kényszerít egy, a MEASZ tüntetését megzavaró férfit Budapesten, az Új Színháznál

Comments Closed