Etiópiai merénylet – Saját szervezésű túrán vettek részt a magyarok

Saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában – mondta újságíróknak Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerdán.

A professzor közlése szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül Újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani – mondta a tanszékvezető.

Miután elfogyott a pénzük, a középiskolai tanár és az egyik egyetemi oktató hazaindult Magyarországra, őket váltotta a tanszék két munkatársa – mondta Mezősi Gábor.

A túra egyik szervezője Fábián Tamás, a tanszék egyik oktatója, aki többek között regionális természetföldrajzot tanít az egyetemen. A szakember megszállott utazó, hónapokat töltött minden kontinensen, szinte az összes megtakarítását egzotikus túrákra költötte, de mindig szerény körülmények között, egyetlen hátizsákkal kelt útra – mondta Mezősi Gábor.

Az etióp kormányszóvivő, Bereket Simon szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója a sajtó munkatársainak a szervezet budapesti központjában.

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni.

A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.

Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

A főigazgató közölte, a sérült magyart kórházba szállították, így ő csak később térhet vissza Magyarországra.

Comments Closed