Férfi kézilabda Eb – Időntúli büntetővel a spanyolok ellen is döntetlen

A magyar férfi kézilabda-válogatott az orosz csapat után – Császár Gábor időntúli hétméteresével – a vb-bronzérmes spanyol együttessel is döntetlent (24-24) játszott a szerbiai Európa-bajnokságon, az újvidéki csoport szerdai, 2. fordulójában, és ezzel komoly lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

A kezdeti bizonytalankodás után átvette az irányítást a magyar csapat, és egy-két góllal végig vezetett az első félidőben (12-11). A folytatásban váltott vezetéssel ment előre mindkét alakulat, végül Császár büntetője pontot ért.

A magyarok négy év után szereztek ismét pontot a spanyolok ellen.
Pénteken az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciák következnek.

C csoport (Újvidék), 2. forduló:
Magyarország-Spanyolország 24-24 (12-11)
————————————-
Spens Aréna, 7000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)
gól: Császár 8/5, Mocsai 6, Zubai 3, Ilyés 2, Iváncsik G. 2, Szöllősi 1, Schuch 1, Harsányi 1, illetve Canellas 6/4, Ugalde 4, A. Entrerrios 2, R. Entrerrios 2, Romero 2/2, Guardiola 2, Maqueda 1, Tomas 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, R. Garcia 1, J.A. Garcia 1,

A spanyolok a nyitókörben a sportág trónján ülő franciákat verték, míg a magyarok döntetlent játszottak az oroszokkal. Szerdán az oroszok négygólos vereséget szenvedtek a franciáktól, így egy mostani magyar győzelem biztos középdöntőt ért volna.

Az első fordulóban Iváncsik Tamás térdszalag-szakadást szenvedett, helyére az első felnőtt világversenyén szereplő Szöllősi Szabolcs került. A részleges ferdehasizom-szakadással kezelt Zubai Szabolcs vállalta a játékot.

A két csapat bemutatkozásánál már érződött, hogy a sok ezernyi magyar szimpatizáns miatt ismét hazai pályán érezheti magát a Mocsai-csapat.

Eleinte nagyon nehezen lehetett feltörni a betömörülő spanyol védőfalat, ha mégis sikerült, akkor Sierra védett. Az első magyar gólra – három értékesített Canellas-büntető után – hét és fél percet kellett várni. A közönség nagy többségének kívánsága ezután teljesült, mert feljavult a védekezés és a támadás is, s Mikler védéseinek, valamint Mocsai Tamás találatainak köszönhetően negyedóra elteltével egyenlített a magyar együttes (6-6).

Császár hetese már a vezetést jelentette (19. p: 9-8), és Ilyés kiállítása sem törte meg a lendületet. A spanyolok időt kértek, majd Laluska második büntetése alatt feljöttek egy gólra, pedig ebben a szakaszban Mikler hétméterest védett.

A szünet után néhány bírói ítélet “kiverte a biztosítékot” a magyar kispadnál és a nézőtéren, de Mikler újabb bravúrját követően ismét a szurkolás hangjait lehetett hallani fülsüketítő hangerővel.

Egyre paprikásabb lett a hangulat a pályán, majd 13-13-nál Schuchot kiállították. Ezt a periódust túlélve új erőre kapott a magyar csapat, a 16-14-es előny azonban gyorsan elillant.

Innen indult az utolsó negyedóra, a spanyolok pedig visszavették a vezetést, miután hatperces magyar gólcsend következett.

Laluska harmadik büntetése már végleges kizárást ért. Ezt kihasználta a rivális, meglépett 19-17-re, később pedig 23-21-re is vezetett, amikor is öt perccel a vége előtt a kapitány időt kért.

Császár büntetője és Mikler védése a hajrában visszahozta a magyar  reményt, Ilyés azonban labdát vesztett. A spanyolok kezében volt a győzelem és a továbbjutás, ám rontottak. Maradt 19 másodperc az egyenlítésre, Mikler helyett mezőnyjátékos ment be a pályára, és Schuch végül óriási izgalmak közepette időntúli hetest harcolt ki, amelyet Császár higgadtan értékesített.

Jött is a megérdemelt “Szép volt fiúk!” a lelátóról, mivel a küzdeni tudás ismét pontot ért. Érdekesség, hogy a magyarok 10 perc büntetést kaptak, a spanyolok egyet sem.

Az újabb döntetlennel kedvező helyzetbe került a magyar csapat, mivel az oroszoknak most már muszáj pontot szerezniük a spanyolok ellen pénteken.

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
  “Óriási küzdelemben, ilyen dramaturgiával igazságos döntetlen született. Komoly eredmény az előző világbajnokság harmadik helyezettje elleni pontszerzés. A mérkőzés elején nehezen találtuk a spanyol védekezés ellenszerét és ziccereket is hagytunk ki. De szerencsére végül sikerült javítani a támadójátékon, majd mi is vezettünk, aztán ők jöttek vissza, végül nekünk kellett időn túli hétméteresből egyenlítenünk. Büszke vagyok a csapatomra, hogy így szerepel az Eb, és most pedig a világbajnok következik pénteken. Lehetne vitatni a mai mérkőzésen a kihagyott helyzeteinket és kiállításainkat, ezzel együtt összességében igazságos a döntetlen. Bízom a továbbjutásban.”

    Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
“Jól kezdtünk, majd a védekezésünk leromlott. A végjátékban volt esélyünk a győzelemre, ám azt kell mondanom, mindkét csapat megérdemelte a döntetlent.”

    Császár Gábor:
“Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk ma este. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy magunknak kapartuk ki a szerencsét, és nem más kezében van a sorsunk. Bízom a továbbjutásban.”

    Korábban:
Franciaország-Oroszország 28-24 (16-11)

Az állás: 1. Spanyolország 3 pont, 2. Franciaország 2 (54-53), 3. Magyarország 2 (55-55), 4. Oroszország 1
Az első három jut a középdöntőbe.

     hétfőn játszották:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Magyarország-Oroszország 31-31

    a csoport további programja:
péntek, 3. forduló:
Oroszország-Spanyolország 18:15 ó
Magyarország-Franciaország 20:15 ó

Comments Closed