600 milliót költött a BKV használt buszokra

Remélhetőleg a budaörsiek is találkozhatnak az “új”, klimatizált Mercedes Benz Citaro autóbuszokkal 2012 második felétől.

A budaörsi önkormányzat 2012-ben 214 millió forintot fizet a BKV-nak a szolgáltatásért. A budaörsi település vezetés korábban felszólította a közlekedési társaságot, hogy próbálja megújítani a Budaörsön közlekedő buszok állományát

Az új használt Mercedes autóbusz (BKV)

Csődközeli helyzetben, a BKV legújabb használt járműbeszerzés során 30 db klimatizált, Mercedes Benz Citaro O530 típusú alacsony padlós, szóló autóbuszt vásárolt darabonként több, mint 20 millió forintért. A BKV közleménye szerint ezek a buszok fogják leváltani az elöregedett Ikarusokat.

A Mercedes buszok vételára a járművezetők és a műszaki szakemberek oktatásának költségei mellett 3 hónapos garanciavállalást is tartalmaz.

Az “új” használt buszok 2001-2003-as évjáratúak, és többnyire Euro 2-es és Euro 3-as besorolású környezetkímélő motorral rendelkeznek.

Az átlagosan 550 ezer km-t futott járművek fele Frankfurtban, a másik fele osztrák városokban szolgált.

A BKV folytatja a buszpark megújítását, amennyiben sikerül a közlekedési társaság finanszírozási válságát orvosolni.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere január 11-re hívott össze rendkívüli közgyűlést a BKV kritikus helyzete miatt.
Számítások szerint a BKV összeomlása a fővárosnak kb. 330 milliárd, az államnak 183 milliárd forint közvetlen kárt okoz. Ezen kívül minden egyes tömegközlekedés nélküli nap 14 milliárd forint kiesést okozna a nemzetgazdaságnak.
Az sem kizárt, hogy a BKV emeli a tarifáit.

Kép: BKV.hu

Comments Closed