Utánzó polipot utánoz egy hal

Az utánzó polip arról ismert, hogy tűzhalat és tengeri kígyókat utánoz mozgásuk és színezetük leképezésével. Német kutatók ugyanakkor megfigyelték Indonézia mellett egy halat, amely a polip egyik karjának simulva álcázta magát.

A Göttingeni Egyetem kutatói a Coral Reefs című szaklapban tették közzé furcsa megfigyelésüket. Leírták, hogy ez az első bizonyíték ilyen szokatlan kapcsolatra egy hal és egy utánzó polip (Thaumoctopus mimicus) között. A Harlequin-állkapocshal (Stalix histrio) félénk faj, amelyet leginkább a tengerfenéken, homokba fúrt ürege közelében lehet látni.

Godehard Kopp, a nevezetes jelenet megörökítője a fényképes bizonyítékot a Kaliforniai Tudományos Akadémia szakértőinek küldte el meghatározásra – írta a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A korallzátonyok történelmében ez egyedülálló eset, nemcsak azért, mert az állkapocshal kiválasztottja maga is másokat utánoz, hanem mert most első ízben kaptak utánzáson egy állkapocshalat – magyarázta Luiz Rocha, a San Franciscó-i Kaliforniai Tudományos Akadémia segédkurátora.

A kutatók úgy vélik, az állkapocshal úgynevezett opportunista utánzó, azaz védelem gyanánt álcázza magát polipkarnak, miközben táplálékot keres.

Comments Closed