Budaörsöt is érintheti a BKV kritikus helyzete

Leállította a BKV az alkatrészek utánpótlását, ezért bizonytalanná vált, hogy meddig tudják a járműveket forgalomba állítani, mivel emiatt nehezebben lehet javítani őket – közölte Nemes Gábor, Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke hétfőn az MTI-vel. Ez súlyosan érinti a Budaörsön közlekedő 240E jelzésű autóbuszokat.

A BKV az alkatrészek beszerzése helyett, 30 db használt Mercedes buszok vásárlására költött 600 millió forintot januárban.
A BKV 1300 db autóbuszából naponta 3-400 robban le a fővárosban. Budaörsön naponta 5-6 darab.
A BKV közleménye szerint a 8-10 éves Mercedes buszok fogják leváltani az elöregedett Ikarusokat.

A 240E jelzésű BKV járaton közlekedő, többnyire 20-22 éves Ikarusokat különösen veszélyezteti a közlekedési társaság alkatrész beszerzésének leállítása.

Indul a buhera, avagy okafogyottá válik a forgalomlassító sztrájk:

A jövőben azokat az alkatrészeket tudják felhasználni a BKV szerelői, amelyek a raktárban vannak vagy úgynevezett donor járművekből még kiszerelhetők és beépíthetőek.

A KEKSZ a múlt heti közleményében azt írta, hogy ha nem változik a helyzet a BKV-nál, illetve nem haladnak megfelelő ütemben a bérekről és kollektív szerződésről folyó tárgyalások, csak azokat a járműveket engedik forgalomba, amelyek maradéktalanul megfelelnek az elvárásoknak.
Sajnos ezidáig ez nem volt szempont.

A budaörsi önkormányzat az agglomerációban a legtöbbet, 214 millió forintot fizet a BKV-nak a szolgáltatásért. Budaörs település vezetése korábban felszólította a közlekedési társaságot, hogy próbálja megújítani a Budaörsön közlekedő buszok állományát.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere január 11-re hívott össze rendkívüli közgyűlést a BKV kritikus helyzete miatt.
Számítások szerint a BKV összeomlása a fővárosnak kb. 330 milliárd, az államnak 183 milliárd forint közvetlen kárt okoz. Ezen kívül minden egyes tömegközlekedés nélküli nap 14 milliárd forint kiesést okozna a nemzetgazdaságnak.

Az sem kizárt, hogy a BKV emeli a tarifáit.

A BKV üzemeltetéséhez éves szinten, körülbelül 60 milliárd dorint szükséges.

Comments Closed