Uzsoki-ügy – Toxikológus: a morfium nagyon erős fájdalomcsillapító

A végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfiumot nagyon erős fájdalomcsillapítóként használják, amelynek lehet légzést gátló hatása – mondta Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek, hangsúlyozva, nagyon nehéz meghatározni, hogy ezeknél a pácienseknél mekkora az a mennyiség, amely terápiás adagnak számít, és nincs mellékhatása.

A toxikológus szerint a Magyar Hírlapban kedden megjelent cikk állításaival összefüggésben tart a rendőrségi nyomozás, ezért – mint mondta – nem tartja etikusnak, hogy állást foglaljon.

A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden azt közölte: nyomoznak az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek miatt.

Zacher Gábor annyit mindenesetre megjegyzett: a műtétre váró, egészséges emberekkel ellentétben egy rossz, leromlott állapotú, nagy fájdalmakkal küzdő betegnél rendkívül nehéz megválasztani, mekkora legyen az a morfiumadag, amely képes csillapítani a fájdalmat, ugyanakkor nincsen káros mellékhatása.

A szakember szerint az említett eset mindenesetre felveti azt a kérdést, hogy ma mennyire működik a passzív eutanázia.

Comments Closed