NGM: 1.327,8 milliárd forint hiány az első tíz hónapban

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. első tíz havi hiánya 1.327,8 milliárd forint volt, az éves eredeti előirányzat közel kétszerese, a törvényben módosított előirányzatnak pedig 112,1 százaléka – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon.

Az államháztartás központi alrendszerének október havi többlete 242,7 milliárd forint lett. Ezen belül a központi költségvetés 108,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 128,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly októberben az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül számolt – pénzforgalmi egyenlege 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, a tavaly első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint volt, az éves teljesítés 127,3 százaléka.

Az NGM közleménye kitér arra: a Mol részvénycsomag megvásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni és ezt az év hátralevő részében is mellőzi a tárca.

A nemzetgazdasági tárca közölte: az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ebben az időszakban még nem létező ágazati különadó bevételekkel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, részben befolyt bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használják. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 109 százalék.

Az államháztartás központi alrendszerének 2011 október havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 200,0 milliárd forintos bevétel realizálódott.

A központi költségvetés október havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 94,0 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A magasabb bevételi összeg hátterében egyrészt az egyes ágazatokat terhelő különadóból, másrészt pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból befolyt bevételek állnak.

A központi költségvetés október havi kiadásai mintegy 69,0 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a kamatkiadások kisebb összegű alakulásának köszönhető. Emellett elmaradtak a tavalyi évtől a helyi önkormányzatok támogatásai, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadója címén októberben 838,6 millió forint bevétel keletkezett. A 2010-ben bevezetett egyes ágazatokat terhelő különadóból októberben 67,5 milliárd forintos bevétele származott a költségvetésnek.

A kamatkiadások 2011 októberében 127,6 milliárd forintot tettek ki, 48,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,5 milliárd forintos szintet értek el, 3,2 milliárd forinttal maradtak el az előző évitől. A nettó kamatkiadások (119,1 milliárd forint) összességében 45,2 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben.

Az államháztartás első tíz havi bevétele 10.715,3 milliárd forint volt, a kiadások 12.043,1 milliárd forintot tettek ki.

A központi költségvetés első tíz havi deficitje 1.257 milliárd forint volt, 6.789,8 milliárd forint bevétel és 8.046,8 milliárd forint kiadás egyenlegeként.

Comments Closed