Uzsoki-ügy – Az orvosi szaklap szerkesztősége hivatalos bejelentést tett a morfintúladagolásról

A Lege Artis Medicinae (LAM) szerkesztősége tudatában volt a morfintúladagolásról szóló cikkben írtak súlyának és esetleges következményeinek, ezért az írás megjelentetése előtt hónapokon át elemezték a kéziratot, de ezzel együtt – annak alapján – a szerkesztőség időközben hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.

Így reagált az MTI-nek kedd este annak a folyóiratnak a szerkesztősége, amelynek cikke nyomán a Magyar Hírlap  keddi száma az Uzsoki utcai kórházban történt gyanús halálesetek ügyében elrendelt nyomozásról írt.

A LAM a közleményében kifejtette: Márkus Attila Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című írása 2010. július 1-jén érkezett a Kovács József bioetikus által vezetett Etikai dilemmák rovatba, egy feldolgozandó esetként. Ez a rovat mindig egy eset ismertetésével kezdődik, amely egy, a hazai egészségügyben dolgozó orvos, nővér, vagy más egészségügyi dolgozó által átélt etikai dilemmát mutat be. A rovat célja: “a hazai egészségügy viszonyai között előforduló etikai dilemmák számbavétele, és segítségnyújtás azok átgondolásában, elemzésében, a hasonló dilemmákkal küszködő kollégáknak abban, hogy sokféle szemponttal szembesüljenek” – fogalmaztak.

A konkrét (ez év áprilisában megjelent) cikkel kapcsolatban azt írták: a szerkesztőség általános munkamenete, hogy a cikk szerkesztői megítélése után névtelenül, adott esetben több független szakértővel is lektoráltatja az írásokat, majd a lektor, vagy lektorok és a szerkesztőség véleménye alapján dől el az írás sorsa, majd esetleg sor kerül a megkövetelt tartalmi es szerkezeti változtatásokra. Így történt ez az említett írással is – tették hozzá.

Ezzel együtt a LAM szerkesztősége hónapokon át elemezte az említett kéziratban foglaltakat. Számos szerkesztőségi ülést szenteltek a téma részletes megvitatásának. Majd minden körülmény gondos mérlegelésével végül a szerkesztők úgy döntöttek: “nem tehetnek mást, mint hogy megjelentetik a kéziratot”. Ugyanis, mint írták, “a szóban forgó írás egybevág” az 1990-ben alapított folyóirat küldetésével, amely: a magyar orvoslás tudományos művészi színvonalának emelése, a nemzet egészségi állapotának jobbítása.

A szerkesztőség megjegyezte: “tekintettel az eset rendkívüli horderejére és a közlés úttörő voltára” a szerkesztőség a megszokott gyakorlatánál is szélesebb körben vont be a saját területükön vezető szakembereket a cikk kommentálására, klinikust, bioetikust és szakjogászokat is.

Mint kiemelték: a beérkezett kéziratnál a rovatszerkesztő és a szerkesztőség is többszörösen felhívta a szerző figyelmét a cikkben leírt súlyos állításokra, de a szerző vállalta az abban leírtak hitelességéért a felelősséget. A LAM hozzátette: a szerkesztőség feladata a szakmai hitelesség és minőség megállapítása, nem pedig a történeti hűség igazolása, vagy a jogi mérlegelés.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy – orvoskörökben nagy felzúdulást keltő – cikk is megjelent egy szaklapban.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg.

Az MTI Hírcentrum úgy tudja: az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta a kórházban.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Hozzátette: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

Az Uzsoki utcai kórház kedd estig nem reagált az ügyben.

Comments Closed