Martonyi János: a magyar kormány minden támogatást megad Boldoghy Olivérnek

A magyar kormány minden támogatást megad Boldoghy Olivér révkomáromi színművésznek, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát, de további lépésekről csak akkor lehet szó, ha a szlovák alkotmánybíróság dönt az állampolgársági törvényről – közölte Martonyi János külügyminiszter a Duna Televízió Híradójában kedden.

A külügyi tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy nem a márciusi, előre hozott szlovák parlamenti választás miatt vonták meg a révkomáromi férfi állampolgárságát.

Úgy fogalmazott: nagyon bízik abban, hogy “tudatos politikai provokációról” van szó. “Nagyon bízom abban, hogy ez egy eseti elszigetelt lépés. És abban is nagyon bízom, hogy az egyébként jól alakuló magyar-szlovák kapcsolatokra ez nem gyakorol majd határozott befolyást.”

Az ügyben a nap folyamán Németh Zsolt, a külügyi tárca parlamenti államtitkára a Külügyminisztériumba kérette Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet. Az MTI-hez eljutatott külügyi kommüniké szerint Németh Zsolt közölte a diplomatával: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák belügyminisztérium azon bejelentését, amely szerint Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. A megbeszélésen Németh Zsolt kiemelte: az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

Németh Zsolt azt is közölte a szlovák diplomatával: “Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt”.

Az államtitkár kifejtette, Magyarország minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében: a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.

A szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon korábban közölte: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

A külügyi közlemény arra nem tért ki, hogy a szlovák nagykövet hogyan fogadta az ügyben kifejtett magyar tiltakozást.

Comments Closed