Semjén Zsolt: a magyar embereknek vagyunk felelősek

Az Orbán-kormány azt vállalta, hogy kivezeti az embereket és az önkormányzatokat az adósságcsapdából, mert “mi a magyar embereknek vagyunk felelősek, nem Brüsszelnek, nem a bankoknak, nem különböző érdekeltségeknek és nem az osztrák államnak” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Kecskeméten.

Semjén Zsolt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, ennek a felelősségnek meg fognak felelni, kivezetik az embereket és az önkormányzatokat az adósságcsapdából, és ezáltal Magyarország vissza tudja szerezni gazdasági és cselekvési szabadságát.

A kereszténydemokrata politikus szerint nem az a cél, hogy a bankrendszer “megrendüljön” Magyarországon, mivel a vállalkozásoknak és az embereknek szükségük van arra, hogy hitelhez jussanak, de az nem engedhető meg, hogy a bankok óriási összegű extraprofitot vigyenek ki az országból, és ne vállaljanak részt az általános válság terheiből.

A miniszterelnök-helyettes utalt arra, hogy az összes számítás azt mutatja: a kötött árfolyamon történő végtörlesztés ellenére összességében nagy a bankoknak a devizahitelezésből származó profitja.

Semjén Zsolt azt mondta, a “verbális fenyegetésen” túl nem látja jelét annak, hogy hirtelen “összepakolnának” a bankok, és elmennének az országból, mert még így is komoly profitjuk van, másfelől ha elmennének, akkor más bankok átvennék a helyüket.

Kijelentette, a kormány devizahiteleseket segítő intézkedései miatt – ami valóban komolyan sérti a bankok törekvését az extraprofitra -, pénzügyi értelemben láthatóan “nemzetközi támadás folyik Magyarország ellen”. Elég nagy tartalékot hozott a kormány létre – mondta -, amely lehetővé teszi, hogy a válságot Magyarország kezelni tudja és “győztesen kerüljön ki ebből a csatából”.

Véleménye szerint, “nagyon súlyos bűn terheli” az előző kormányt, amiért “hátsó szándékból, különböző érdekeltségek” miatt, vagy egyszerűen felelőtlenségből hagyták, hogy az ország devizában eladósodjon.

Semjén Zsolt öt lépést sorolt fel, amelyek már eddig is nagy segítséget jelentettek a devizahiteleseknek: a kormány kilakoltatási moratóriumot rendelt el, rögzítette azt az árfolyamot, amelyen az adósok átmenetileg törleszthetik devizahiteleiket, biztosította a végtörlesztés lehetőségét, létrehozták az eszközkezelőt, valamint ismét bevezették a fiatal házasok részére a szocpol támogatást.

A kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban kifejtette: növekedésorientált gazdaságpolitika csak akkor lehetséges, ha a munkahelyteremtést be tudják indítani.

A miniszterelnök-helyettes közölte: az adócsökkentések következtében 30 ezerrel több munkahely van és 40 ezerrel többen dolgoznak, mint az előző kormány idején.

Azt természetesnek nevezte, hogy a piac nem tud olyan embereknek munkát adni, akiknek nincs szakképzettségük.

Ezért indítja be a kormány a Start-programot, amely olyan embereknek ad munkalehetőséget, akik a piacon nem tudnak elhelyezkedni – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki célként jelölte meg, hogy rövidesen 200 ezren jussanak munkához a munkaprogram keretében.

A segély havi 28 ezer forintot biztosított, a 4 órás Start-munkaprogram keretében 48 ezer forint a havi bér, míg a képzés után továbblépve, piaci körülmények között már 92 ezer forint a megemelt minimálbér, amely már ösztönzést jelent a korábban segélyből élő embereknek – mondta Semjén Zsolt.

A sajtótájékoztató után a miniszterelnök-helyettes a városháza dísztermében fórumon vett részt, ahol mintegy kétszáz ember előtt a kormány gazdaságpolitikájáról beszélt, majd kérdésekre válaszolt.

Comments Closed