Az EU nem hagyja sugározni azt a filmet, amely afgán nők bebörtönzéséről szól

Európai uniós illetékesek megakadályozták annak a dokumentumfilmnek a sugárzását, amely “morális bűncselekmény” miatt elítélt afgán nők igaz történetét mutatja be – adta hírül csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Az EU kabuli küldöttségének álláspontja szerint azért nem szabad sugározni az EU által megrendelt és uniós finanszírozással készült alkotást, mert a szóban forgó hölgyek biztonsága “valós aggodalomra ad okot”.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet ugyanakkor ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az afgán igazságszolgáltatási rendszer visszásságairól le kell rántani a leplet. Az Afganisztánban bebörtönzött nők felét “morális bűncselekmény”, vagy úgynevezett “zina” miatt tartják fogva. Ez utóbbi nagyjából annyit tesz, hogy a nők elmenekülnek a kényszerházasság, vagy erőszakos férjük elől.  Civil szervezetek becslései szerint több száz őrizetben lévő afgán asszony vált családi erőszak áldozatává.

A dokumentumfilm  bemutatja egy Gulnaz nevű 19 éves lány történetét, akit megerőszakoltak, majd házasságtörés vádjával letartóztattak. Időközben gyermeke született, aki fogsága idején is mellette van. “Először 2 évre vettek őrizetbe. Miután fellebbeztem, ez 12 évre emelkedett. Nem követtem el semmit, miért kell ilyen sokáig börtönben lennem?” – fakadt ki Gulnaz.

Az övéhez hasonló tragikus történet korántsem egyedülálló, mutatott rá a Human Rights Watch munkatársa, Heather Barr. Az afganisztáni női fogvatartottak eseteit kutató aktivista elmondta: számtalan történetet ismer, amelyben a rendőrségen segítségért folyamodó afgán nők börtönben végezték.
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-15678935

Comments Closed