Javíthat a magyar GDP-várakozásokon az erős ipari adat

Javíthat a magyar gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzéseken a vártnál számottevően jobb szeptemberi ipari termelési adatsor – közölték a számok keddi ismertetése utáni kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport citybeli közgazdászai “meglepően erőteljesnek” nevezték a havi összevetésben, szezonális kiigazítással mért 3,9 százalékos szeptemberi ipari termelésnövekményt, felidézve, hogy a ház saját előzetes becslése mindössze 0,2 százalékos havi bővülést valószínűsített a harmadik negyedév utolsó hónapjára.

A cég szakértői szerint jó eséllyel egyszeri megugrásról van szó az augusztusi jelentős – havi összehasonlításban 1,2 százalékos – visszaesés után, és az ipari termelési folyamat március óta összességében stagnálásra utal.

A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy számítási modelljük a szeptemberi adat figyelembevételével most 0,25 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utal a harmadik negyedévben, jóllehet a cég eddigi prognózisában arra a három hónapra stagnálás szerepelt.

A ház szerint a magyar gazdaság kilátásai változatlanul “viszonylag gyengék”, tekintettel a hazai kereslet folytatódó zsugorodására és a most már meredeken gyengülő külső keresletre.

A gyenge októberi magyar gyáripari beszerzési menedzserindex – amely 48,2 pont volt és így visszaesést jelzett -, valamint a német feldolgozószektor rendelésállományának csökkenése lanyha negyedik negyedévi magyar ipari termelési aktivitást vetít előre, bár éves összevetésben a decemberi növekedési ütem valószínűleg gyorsulni fog az abban a hónapban belépő erőteljes bázishatások miatt – jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház citybeli közgazdászai közölték: enyhe, szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékos negyedéves összevetésű GDP-visszaesést várnak az idei negyedik negyedévben, 2012 elején pedig stagnálást valószínűsítenek a magyar gazdaságban.

A JP Morgan elemzői hozzátették azonban, hogy a “vártnál erősebbnek tűnő” harmadik negyedév nyomán immár “felfelé ható kockázatok” érvényesülnek a cég idei egész évi magyar GDP-előrejelzésére, amely jelenleg 1,2 százalékos éves növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi szakértői a szeptemberi ipari termelési adatokat kommentálva nem adtak ugyan számszerű GDP-előrejelzést, közölték ugyanakkor, hogy az adatsor komoly jelentőséggel bírhat a magyar gazdaság növekedése szempontjából.

A GS a makroadatok fontosságának meghatározására 5-ig terjedő skálát alkalmaz. A kedden ismertetett magyar ipari termelési adat jelentőségét a GDP-bővülés ütemével összefüggésben a ház londoni elemzői 4-esre értékelték.

Comments Closed