Interaktív szoborcsoport készül Nagyváradon

A jövő év elejére készül el Nagyváradon az a szoborcsoport, amely az egykori Holnap Irodalmi Társaság négy tagját ábrázolja. Az alkotás “interaktív” lesz: Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula kávéházi asztalához ugyanis bárki odaülhet majd.

A szoborcsoport alkotója Deák Árpád szobrász, aki Nagyváradnak már mintegy tíz emlékművet, emléktáblát, illetve domborművet készített, de láthatók köztéri alkotásai Nagyszalontán, Budapesten és Párizsban is.

A “holnaposokat” ábrázoló szoborcsoport a tervek szerint bronzból készül és a városközpontban, az Ady Endre Gimnázium szomszédságában kap helyet – írja a Krónika című romániai napilap keddi számában.

A művész elképzelése szerint az irodalmi alakok között egy üres szék is lesz a kompozícióban, amelyre bárki leülhet majd, és a váradi irodalmi élet, egyben a magyar irodalom nagyságaival – legalábbis bronzalakjaikkal – közös fotót is készíthet.

A Holnap Irodalmi Társaság 1908-ban alakult meg Nagyváradon. Alapítói Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula és Miklós Jutka voltak. A társaság két irodalmi antológiát jelentetett meg, 1908-ban, illetve 1909-ben.

Comments Closed