Mol-INA ügy – A védelem szerint nem lehet bizonyíték a videofelvétel, a vád szerint lehet

Nem lehet bizonyítékként felhasználni Ivo Sanader vesztegetéssel vádolt volt horvát kormányfő ügyvédei szerint azt a videofelvételt, amelyen védencük Hernádi Zsolttal, a Mol magyar olajipari társaság vezérigazgatójával látható. Az ügyészség hétfői közlése szerint a videofelvétel befogadható bizonyítékként.

A videofelvételről a horvát Jutarnji List napilap írt egy héttel ezelőtt. Az újság szerint a felvétel bizonyítja, hogy Sanader és Hernádi megállapodott az előbbinek szóló kenőpénzben egy zágrábi étterem különtermében.

A magyar olajipari társaság “meseszerűnek” nevezte a nyilvános étteremben rögzített videóból levont következtetéseket, és visszautasította az újságban megjelent állításokat. “Képtelenség titkos találkozónak nevezni azt az ebédet, ahova a MOL első embere INA-s autóval, sofőrrel, a volt miniszterelnök pedig rendőrségi felvezetéssel érkezik, és ahol ráadásul az étterem bejáratánál tábla hívja fel a vendégek figyelmét, hogy videofelvétel készül” – mondta Szollár Domokos, a MOL szóvivője.

A videofelvétel számos más jogszabály, sőt a horvát alkotmány megsértésével készült, ezért nem lehet felhasználni a büntetőeljárásban – mondta Jadranka Slokovic, Sanader egyik ügyvédje.

Tamara Laptos, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) helyettes vezetője válaszul közölte: az ügyben benyújtott minden bizonyíték, így a videofelvétel is jogszerű, és felhasználható az eljárásban.

A vád szerint Ivo Sanader miniszterelnökként tízmillió euró kenőpénzt kapott a Moltól azért, hogy a magyar cég irányítási jogot szerezzen az INA horvát olajipari társaságban. A Mol közölte: kategorikusan visszautasít minden gyanúsítgatást. “A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak” – közölte a magyar olajipari cég az MTI-vel.

Comments Closed