Az államháztartás októberben 242,7 milliárdos többlettel zárt

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – októberben 242,7 milliárd forint többlettel zárt, az első tíz havi hiány 1.327,8 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, amely a módosított éves előirányzat 112,1 százaléka – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a kormány.hu honlapon.

Az államháztartás első kilenc havi hiánya 1.570,6 milliárd forint volt, amely a módosított éves előirányzat 132,6 százalékát tette ki. Szeptemberben 25,9 milliárd forintos deficitet mutatott az államháztartás pénzügyi mérlege.

Az államháztartás októberi 242,7 milliárd forint összegű többletén belül a központi költségvetés 108,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 128,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az NGM a gyorsjelentésben rögzíti: az októberi többlethez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 200 milliárd forintos bevétel realizálódott. Mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycélját – tette hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Tavaly októberben az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül számolt – pénzforgalmi egyenlege 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt.

A most közölt államháztartási adatokhoz is kapcsolódik az NGM megjegyzése, hogy Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, és ezt az év hátralevő részében is mellőzi a szaktárca. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben ezen időszakban még nem létező ágazati különadó bevételekkel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott  részben befolyt bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja a minisztérium. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 109 százalék.

A központi költségvetés októberi 108,7 milliárd forintos többletét részletezve az NGM megállapítja: a büdzsé bevételei 94 milliárd forinttal haladják  meg az előző év azonos hónapjának összegét. Ennek hátterében egyrészt az egyes ágazatokat terhelő különadók, másrészt pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból befolyt bevételek állnak. A központi költségvetés október havi kiadásai mintegy 69 milliárd forinttal kisebb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a kamatkiadások kisebb összegű alakulásának köszönhető. Emellett elmaradtak a tavalyi évtől a helyi önkormányzatok támogatásai, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

A kamategyenleg, azaz a nettó kamatkiadások összege 119,1 milliárd forint volt, összességében 45,2 milliárd forinttal kisebb, mint az előző évben. A havi nettó kamatkiadások jelentős mérséklődése a finanszírozási terv sajátosságainak következtében állt elő, mivel október hónapban a hozamok (mintegy 70 bázisponttal) emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, és a forint árfolyam gyengülése miatt a nominális adósságszint is magasabb volt.

Comments Closed