PD-L: Románia közigazgatási szerkezetének módosítása kizárólag Bukarestre tartozik

Románia területi-közigazgatási szerkezetének módosítása kizárólag a román államra tartozik – jelentette ki hétfőn Bukarestben Sever Voinescu, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szóvivője.

A politikus újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki pártja álláspontját Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői kijelentése kapcsán.

Az Agerpres román állami hírügynökség szerint Orbán a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szombati előadásán egy, a közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva elmondta: még nem jött el az ideje annak, hogy a magyar kormány véleményt nyilvánítson Románia területi-közigazgatási szerkezetének módosításáról. A magyar kormányfő buzdította a romániai magyar közösséget, hogy alakítson ki közös álláspontot, amelyet közöljön a bukaresti kormánnyal, majd miután a magyar kormánnyal is közlik ezt a közös álláspontot, akkor Budapest eldönti, hogy szükség van-e állásfoglalásra.

Voinescu elmondta, hogy a PD-L szemszögéből Románia közigazgatási reformjáról elsősorban a románok nyilváníthatnak véleményt, de külföldi szakértők is állást foglalhatnak. Az ország területi-közigazgatási szerkezetének átalakítása azonban a román állam dolga. Leszögezte: nem kérnek senkitől engedélyt vagy jóváhagyást, és abban a pillanatban végrehajtják a változtatást, amint a román állam eldönti, hogy a román nemzet fejlődése érdekében módosításra szorul az ország területi-közigazgatási szerkezete – közölte.

A szóvivő az autonómiára témájára is kitért. Mint mondta, a PD-L a közigazgatási-területi autonómiát csak közösségi fejlesztési, s nem pedig etnikai érvek alapján támogatja. A politikus szerint az autonómia kérdésében a PD-L-t az az elv vezérli, hogy Székelyudvarhely annyi autonómiát kap, mint amennyit Caracal (dél-romániai város).

A szóvivő hozzátette: a PD-L központi vezető testületének hétfői ülésén “némi ingerültség” volt amiatt, hogy egyes magyar hivatalosságok úgymond olyan kérdésekbe avatkoztak bele, amelyek inkább Románia belügyei közé tartoznak.

“Magyarországgal együtt az Európai Unióban vagyunk, közös projektjeink vannak, a két ország kapcsolatai kiválóak, de néha – főleg a tusnádfürdői táborban – olyan, régi időkre emlékeztető politikai üzenetek hangzanak el, amelyek feszültséget gerjesztenek” – mondta Voinescu.

A román parlament független honatyáit tömörítő és a román kormánykoalíciót a parlamentben támogató Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) részéről Cristian Diaconescu tiszteletbeli elnök is nyilatkozott Orbán kijelentéséről. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori politikusa – aki Románia külügy- és igazságügyi minisztere is volt – szerencsétlennek nevezte Orbán kijelentését, amely szerinte feszültséget gerjeszt az etnikumok közötti kapcsolatokban. Rámutatott: Románia területi átszervezése a bukaresti kormány hatáskörébe tartozik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.