Liszt-év – Budán Chopin-, Varsóban Liszt-szobrot állítanak

Budán Chopin-szobrot, Varsóban pedig – a Lazenski királyi parkban, a Chopin-emlékmű közelében – Liszt-mellszobrot állítanak a Liszt-évhez és a tavalyi Chopin-évhez kapcsolódva. Az alkotásokat hétfőn mutatták be Budapesten.

A budai Várban tartott bemutatón a több zenei eseményt is szervező Zeneszalon egyik alapítója, Práczky István kiemelte: 2005 óta módszeresen dolgoznak azon a sorozat másik alapítójával, Szilasi Alex zongoraművésszel, hogy a romantikus szalon-kultúrát felújítsák. Chopin és Liszt a szalon-muzsikálásban kitüntetett szerepet játszott a XIX. században – hangsúlyozta Práczky István.

Szilasi Alex az MTI-nek felidézte, hogy egyszer a párizsi utcákat róva a Luxemburg-parkban pihent meg, véletlenül Chopin mellszobra mellett. “A romantikus, allegorikus nőalakkal díszített posztamensre helyezett bronz portré nagyon megragadott. Így különösen meglepődtem, amikor 2010-ben Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter a születésnapi koncerteket követően nemcsak a Chopin-útlevéllel, hanem e szobor pontos másolatával ajándékozott meg” – mondta a zongoraművész.

Hozzátette: úgy érezte, hogy az ajándék, Boleslaw Syrewicz alkotása valamilyen parkban méltóbb helyen lenne, mint a kertjében, így Práczky Istvánnal felajánlották a romantikus portrét a budavári önkormányzatnak. A Chopin-mellszobrot így a budai Horváth-kertben állítják fel ősszel.

Szilasi Alex megjegyezte, hogy a budai és a varsói várnegyed között létrejött testvérkerületi kapcsolat eredményeképp a varsóiak számára Gerő Katalin szobrászművész készített egy hasonló méretű bronz Liszt-portrét, amelyet a tervek szerint augusztus 13-án állítanak föl, méghozzá a Lazenski királyi parkban, a Chopin-emlékmű közelében. Mint kiemelte, még sosem volt példa arra, hogy engedélyezzék egy másik személyiség szobrának felállítását a Chopin-emlékműhöz közel.

René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete bejelentette, hogy a Liszt-mellszobor másolatát a Luxemburg-parkban szeretnék elhelyezni, így ezen a helyen is egymás közelében lehet a két művész barát emlékműve.

Nagy Gábor Tamás budavári polgármester is a két virtuóz mély lelki kapcsolatát emelte ki, hozzátéve, hogy a Chopin-, majd Liszt-év nem marad kampány, azok az értékek, amelyeket a zeneszerzők képviseltek, és amelyeket e szobrok is közvetítenek, erőt adnak a mai nemzedékeknek.

Szilasi Alex 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerek, főként a Chopin által kedvelt Pleyel-zongorákkal kapcsolatban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.