Pat Metheny újra Budapestre jön – Interjú a világhírű dzsesszgitárossal

Pat Metheny személyében a világ egyik legjobb gitárosa, 18 Grammy-díj tulajdonosa lép fel október 28-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az amerikai dzsesszzenész, dalszerző Londonban adott exkluzív interjút az MTI-nek.

Néhány hete jelent meg Pat Metheny legújabb, What’s It All About című stúdióalbuma. Ez a gitáros első olyan anyaga, amelyen nem szerepel egyetlen saját kompozíciója sem. A CD-re meglepő módon a hatvanas évek népszerű popslágereinek akusztikus feldolgozását rögzítette a gitáros.

“Mindig úgy gondoltam, hogy ha egyedül csinálok valamit, az legyen teljesen eltérő attól, amit tőlem az emberek általában megszoktak. Ilyen volt a tavalyi Orchestrion című lemezem is, amelyen szoftverek segítségével valamennyi hangszert a gitáromon keresztül szólaltattam meg” – fejtette ki Metheny az MTI-nek.

Mint felidézte, nem igazán volt célja, amikor az új lemezére került dalokat először rögzítette. “Három gyermekem van, a fiúk 10 és 12 évesek, a What’s It All About dalai abba a korszakba, a hatvanas évekbe repítettek vissza, amikor én voltam 10-12 éves. Nem tudatosan, de – akárcsak az Orchestrion projekt esetében – egyedül tettem egy képzeletbeli utazást a múltba” – szögezte le.

Pat Metheny nemcsak szimpla akusztikus gitárt használt új lemezén, hiszen újra kezébe vette híres 42 húros hangszerét is, amellyel Paul Simon klasszikus dalát, a The Sound of Silence-et pengeti.

“Egyik fontos küldetésemnek tekintem felfedezni, mire képes egy gitár a dzsesszben, az improvizációban. Ahány ember, annyi különböző felfogás létezik a gitárról, magam rengeteg hangszert használtam az elmúlt több mint négy évtizedben, és számos egészen kitűnő hangszerkészítő segített a különböző hangzások felfedezésében. A 42-húros egy bariton gitár, amelyből a zongorához hasonló hangokat lehet kicsiholni” – fejtette ki a zenész.

Hosszú pályafutása során Pat Metheny több mint félszáz albumot készített, létezik egy triója (ebben jelenleg Bill Stewart dobossal és Larry Grenadier basszusgitárossal zenél), valamint 1977 óta egy Pat Metheny Group elnevezésű formációja is, utóbbiban az aktuális felállást rajta kívül Lyle Mays (billentyűs hangszerek), Steve Rodby (bőgő, basszus), Antonio Sanchez (dob) és Cuong Vu (trombita) alkotja. Az évtizedek során olyan remek zenészekkel dolgozott együtt, mint például John Scofield, Brad Mehldau, Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock vagy David Bowie.

“Mindig megpróbáltam egyensúlyt teremteni a különböző érdekek között. A Pat Metheny Group mindig nagyon fontos volt számomra, nemcsak a lemezkészítés, hanem a turnézás szempontjából is. Egy zenekarral gyakorlatilag mindent meg lehet valósítani, egyfajta zenei laboratóriumként működik. A Grouppal egyébként tervezzük az új albumot, talán 2012-ben kijön” – jelentette ki.

Arról is beszélt az MTI-nek, hogy gyerekkorában bátyja (Mike Metheny kiváló trombitás lett) Miles Davis-lemezeket hallgatott otthon, és már nagyon korán ő is felismerte, “ez a legnagyszerűbb dolog”. Pat szintén trombitásként kezdte, csak 12 évesen váltott gitárra, mert unta, hogy játékát állandóan bátyjáéhoz hasonlították.

A gitáros húszévesen, 1974-ben lett szélesebb körökben is ismert, amikor csatlakozott Gary Burton vibrafonos zenekarához, és később hat albumon is játszott vele. Most is vannak közös terveik, Metheny Burtont élete fő mentorának tekinti, számára az ő kvartettjében játszani olyasféle érzés volt, “mintha beléptem volna a Beatles-be”. A vibrafonost az egyik leginkább alábecsült zenésznek tartja a világon, holott “Keith Jarretthez vagy Chick Coreához mérhető”.

“Nekem nem elsősorban a műfajok számítanak, Steve Reich a példa rá, hogy klasszikus zenészekkel is szívesen játszom. Az a döntő, ki milyen erős személyiség. David Bowie például lenyűgözött, amikor 1985-ben együtt dolgoztunk a This Is Not America című rockszámon a Pat Metheny Grouppal” – idézte fel a zenész.

Pat Metheny többször, több formációval járt már Magyarországon: 1998-ban még a Budapest Sportcsarnokban, 2002-ben, 2005-ben és 2008-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett fel. Október 28-án triójával érkezik és a Budapest Kongresszusi Központban játszik a ShowTime Budapest szervezésében.

Mint mondta, 14 évesen kapcsolatba került Zoller Attila magyar származású, Amerikában élő gitárossal. “Egy nyári zenei táborban ismerkedtem meg vele, két évvel később elhívott New Yorkba, ő mutatott be egy igazi gitárhősnek, Jim Hallnak. Egészen 1998-ban bekövetkezett haláláig szoros kapcsolatban maradtunk. Magyarországi koncertjeimről nagyon kellemes emlékeket őrzök, szeretem a magyar népzenét, és nagyon tetszik, amit a Trio Midnight (Oláh Kálmán, Egri János, Balázs Elemér) csinál” – sorolta Metheny.

A Metheny-Stewart-Grenadier felállású trió eddig három albumot készített. A koncerteken folyamatosan változtatják a programot, így Metheny egyelőre nem tudta megmondani, Budapesten miket játszanak majd, persze lesznek régebbi, ismertebb darabok és új számok is. Metheny a zenélést ugyanúgy élvezi, mint régen, a turnék viszont időnként már fárasztóbbak, hiszen idősebb lett (augusztusban lesz 57 éves) és családos, valamint a közönség is változott.

“Régebben Magyarországon is mindig sokat örömzenéltünk a koncertek után. Ma már mindenkinek van kamerája, internete, minden fellépés az egész világ szeme előtt zajlik, ami óriási változás” – fejtette ki.

Pat Metheny pályafutása során eddig 18 Grammy-díjat kapott. “Nagyra értékelem ezeket az elismeréseket, de a házamban nincsenek fő helyen. Mindig előre tekintek, nem érzem azt, hogy végre eljutottam valahová, mert folyamatosan dolgozom” – mondta végül Pat Metheny az MTI-nek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.