Lengyel lap: az ellenzéki párttal állt kapcsolatban a szmolenszki vizsgálattól eltávolított ügyész

Marek Pasionek lengyel ügyésztől azért vonták el a Tu-154-es kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófája vizsgálatának felügyeletét, mert kapcsolatban állt amerikai ügynökökkel, a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) volt vezetőivel és az ellenzéki Jog és Igazságosság párt politikusaival, továbbá vizsgálati eredményeket szivárogtatott ki a Rzeczpospolita és a Nasz Dziennik című lengyel lapoknak – tudta meg a Gazeta Wyborcza című lap.

Pasionektől, aki a lengyel katonai főügyészségen dolgozott civil ügyészként, múlt csütörtökön elvették a szmolenszki vizsgálat aktáit, és lepecsételték az irodáját. Fegyelmi eljárás is indult ellene. Andrzej Seremet lengyel főügyész csak pénteken értesült Pasionek felfüggesztéséről (ehhez nem is volt szükség az ő hozzájárulására), amelyről az ügyész felettese, a katonai főügyészség főnöke, Krzysztof Parulski tábornok tájékoztatta őt. Seremet nem nyilatkozott az ügyben, mert ő hivatott megvizsgálni Pasionek esetleges fellebbezését.

Pasionek felfüggesztésére azután került sor, hogy a poznani ügyészség vizsgálatot folytatott ellene a szmolenszki katasztrófa vizsgálati eredményeinek a sajtóhoz történt eljuttatása miatt. A Gazeta Wyborcza hétfőn közölt értesülései szerint Pasionek a Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette ellenzéki Jog és Igazságossághoz (PiS) kötődött. Kezdetben a titkosszolgálatok koordinálásával megbízott Zbigniew Wasserman munkatársa volt, a PiS kormányzásának utolsó időszakában pedig a katonai főügyészséghez helyezték át.

A baloldali liberális újság megszerezte Pasionek mobiltelefonos hívásainak listáját, amelyből kitűnik, hogy többször beszélt a jobboldali Nasz Dziennik és a konzervatív Rzeczpospolita című lapok újságíróival. Többször hívta a PiS központját és egyik parlamenti képviselőjét is. Az ügyészség ki is hallgatta emiatt, de ő tagadta, hogy újságírókkal állt volna kapcsolatban.

A lap értesülései szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeitől egyebek között azt kérte, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy az oroszok nem idézhettek-e elő mesterséges ködöt a szmolenszki katonai repülőtéren (a Lech Kaczynski elnököt és a 95 főnyi kíséretét szállító repülőgép sűrű ködben, leszállás közben zuhant le). A Gazeta értesülései szerint találkozókra került sor Pasionek, valamint a lengyel belbiztonsági ügynökség korábbi vezetői és amerikai illetékesek között a varsói amerikai nagykövetségen.

Pasionek nem közvetlenül vizsgálta a szmolenszki katasztrófát, hanem egyike volt annak a két ügyésznek, akik felügyelték a nyomozást. Főnökével, Parulski tábornokkal rossz viszonyban volt, konfliktusuk különösen kiéleződött, amikor 2010 júniusában Pasionek a katasztrófa ügyében Moszkvába utazott. 16 napig tartózkodott ott, de csak 3 napig dolgozhatott, mert az ügyészség nem intézte el a szükséges akkreditációt.

A PiS illetékesei és Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter szerint Pasioneknek joga volt ahhoz, hogy bizonyos információkat átadjon harmadik félnek, amelyekről úgy vélte, hogy szükségesek lehetnek a további vizsgálatokhoz. Jogi szakértők szerint az a kérdés, hogy ezt saját kezdeményezésre, a vizsgálati eredmények iránt érdeklődő fél megfelelő hivatalos beadványa nélkül tette-e, mert ez esetben helye van az ellene indított fegyelmi eljárásnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.