Aláírták a lengyel-amerikai katonai együttműködéséről szóló megállapodást

Az amerikai légierő egyik alegysége 2013-tól állandó jelleggel Lengyelországban fog állomásozni. Az erről szóló megállapodást hétfőn Varsóban írta alá Bogdan Klich lengyel nemzetvédelmi miniszter Lee Feinstein varsói amerikai nagykövettel.

Ez az alegység fogja kiszolgálni az amerikai légierő rotációs jelleggel Lengyelországba érkező katonai repülőgépeit. Korábbi jelentések szerint F-16-os vadászgépekről és C-130 Hercules típusú katonai szállító repülőgépekről van szó. A megállapodás révén lehetőség nyílik arra, hogy lengyel pilóták és földi személyzet közösen gyakorlatozzon az amerikai légierő katonáival.

Klich közölte, hogy ez csak a kezdete a lengyel és az amerikai légierő közötti együttműködésnek. A két fél arról is megállapodott, hogy az amerikai katonai repülőgépek – a pilótákkal és személyzettel – évente négyszer érkeznek Lengyelországba.

Az amerikai nagykövet úgy vélte, hogy amint megkezdődnek a közös lengyel-amerikai gyakorlatok, más államok is csatlakozni akarnak majd. Kifejezte reményét, hogy a megállapodás eredményeként Lengyelország a katonai légi együttműködés regionális központjává válik.

A dokumentumot az eredeti tervek szerint Barack Obama amerikai elnök május végi varsói látogatása során írták volna alá, de a feleknek addig nem sikerült megállapodniuk az összes fontos részletben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.