Paul Lendvai jegyzete a magyar politikáról

Magyarország útja címmel közölt jegyzetet Paul Lendvaitól Martonyi János göttweigi beszédéről és a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatójának leváltásáról kedden a Der Standard című liberális osztrák napilap.

Az Európa Fórumon Robert Menasse író szenvedélyesen óva intett a nacionalizmus újjáéledésétől az EU-ban. Különleges feltűnést – fogalmazott a publicista – mégis Martonyi János részben improvizált beszéde keltett. Lendvai a külügyminiszter beszédéről írva többek között kiemelte, hogy Menasse gondolatmenetét követve Martonyi Magyarország európai identitása mellett foglalt állást, kiállt a schengeni rendszer megvédése mellett, és a magyar diplomácia szempontjából a súlyt a romák integrációjára, a Duna-stratégia előmozdítására és Horvátország uniós csatlakozására helyezte.

“A Magyarországról alkotott kép szempontjából éppen azért olyan jelentősek a Martonyiéhoz hasonló nemzetközi szereplések, mert Magyarország elsősorban a politikai hatalom Orbán Viktor által misszionárius buzgalommal folytatott megszilárdítása, nem pedig a +balliberális fészekbe piszkítók által irányított média-összeesküvés+ miatt szenvedte el (a Neue Zürcher Zeitung szerint) +1989 óta legnagyobb nemzetközi presztízsveszteségét+ éppen az EU-elnökség alatt” – írta Lendvai.

A publicista ugyanakkor bírálta a Holokauszt Emlékközpont vezetőjének leváltását. A lépés alátámasztja a kormányt bíráló íróknak, művészeknek egy “elszabadult nacionalista propaganda következményeiről” szóló figyelmeztetéseit – írta. A cikk szerint Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az állandó kiállítás megváltoztatását követelte azzal érvelve, hogy “csúsztatás” a magyar csapatok 1944-es felvidéki és erdélyi bevonulását összefüggésbe hozni az ott élő zsidók deportálásával. A cikkíró szerint azt a felfogást, amelyet a politikus képvisel, minden nemzetközi és magyar szakkönyv és dokumentum vitatja.

Adolf Eichmann a pere során maga mondta, hogy a magyarok nélkül nem lettek volna lehetségesek a deportálások – emlékezetett Lendvai. A zsidók megsemmisítésével kapcsolatban Magyarország nem viselkedett sem rosszabbul, sem jobban, mint sok más ország. Magyarország külső megítélését azonban ma rontja a “csaknem hisztérikus ragaszkodás a nemzet örök ártatlanságához” – vélekedett a publicista.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.