Robert Fico: veszélyes lenne, ha magyar választójogot kapnának a szlovákiai magyarok

Robert Fico szlovák exkormányfő szerint beláthatatlan következményekkel járhat a közép-európai régió stabilitására, ha a jövőben szlovák állampolgárok választhatják meg a budapesti politikai vezetést.

“A szlovák-magyar kettős állampolgárság veszélyességét a Szlovák Köztársaság magyar állampolgárságú polgárainak adott választójogban kell látni. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a jövőben a Szlovákiában élő emberek fogják megválasztani a politikai vezetést Budapesten, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a régió stabilitására nézve” – fejtette ki az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke hétfőn, amikor a pravda.sk szlovák internetes hírportál olvasóinak a kérdéseire válaszolt.

“A magyar állampolgárság odaítélése a Szlovák Köztársaság állampolgárainak egy magyar törvény alapján történik, ami nyilvánvaló beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, mert a kettős állampolgárság mindig kétoldalú megállapodás eredménye” – állította Fico.

A határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló törvényt egy éve fogadta el a magyar Országgyűlés. Az akkor még Robert Fico vezette Szlovákia azonnal ellentörvénnyel reagált. A pozsonyi törvénymódosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, azonnal elveszíti az eredetit. Egy év alatt több tucatnyi ilyen eset volt, de ezek közül csak egy-kettő érintette a szlovákiai magyarokat, így a pillanatnyilag hatályos szabályozás a szlovákok egy részét is zavarja.

A tavaly nyáron hatalomra került, Iveta Radicová miniszterelnök vezette jobbközép kormánykoalíció megígérte ugyan, hogy módosítani fogja az állampolgársági  törvényt, de annak formájáról a koalíciót alkotó négy párt mindeddig nem tudott megállapodni. Jelenleg úgy néz ki, hogy az ügyben csak a parlament őszi ülésszakán születik döntés.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.