Tudomány: Optikai adatátviteli rekord egyszerű lézersugárral

Optikai adatátviteli rekordot értek el európai kutatók, akik egy egyszerű lézersugárral 26 terabit/másodperces letöltési sebességet hoztak létre.

Ezzel a technológiával 1 másodperc alatt 691 darab 4,7 gigabájtos DVD-nek megfelelő adatmennyiség továbbítható – olvasható a Nature Photonics című tudományos szaklap vasárnap megjelent számában.

Az abszolút adatátviteli rekordot japán tudósok tartják, akiknek az év elején összetett lézersugárral 109 terabit/másodperces sebességet sikerült elérniük. A német, svájci és brit kutatócsoport újítása abban rejlik, hogy ezt a másodpercenkénti 26 terabites adatátvitelt csupán egy egyszerű lézersugárral érték el.

A technológia lényege, hogy az adatforgalom a lézersugár színekre bontásával növelhető. A kutatók a lézersugárral mintegy 350 színt hoztak létre, és ezekhez a színekhez kódolhatók az átvitelre szánt adatokat.

“A módszer hátránya, hogy a jelenlegi mobilkommunikációban használt dekódolási eljárásoknál egymilliószor gyorsabb processzorokra van szükség” – magyarázta a publikáció társszerzője, Juerg Leuthold a karlsruhei műszaki egyetem munkatársa.

Az ausztrál ABC News hírportálon megjelent beszámoló szerint ezzel az adatátviteli eljárással a jelenlegi optikai hálózatok egyszerűbben fejleszthetők az egyre nagyobb sávszélességet igénylő megoldások, mint a 3D-tévéadás, vagy a felhőalapú számítástechnika kiszolgálására.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.