Líbia: Az ellenzék kizárja a tűzszünet lehetőségét

A líbiai ellenzék kizárja annak lehetőségét, hogy tűzszünet jöjjön létre közte és Kadhafi erői között, követeli a vezető azonnali távozását, ugyanakkor nem kívánatosnak minősíti a NATO esetleges szárazföldi hadműveleteit.

Erről Abdel-Rahman Salkam, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács képviselője beszélt hétfőn Moszkvában, ahol találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel,

Salkam arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e az ellenzék tárgyalásokat kezdeni Tripolival, hangsúlyozta: Kadhafinak kell beszüntetnie a tüzet, és neki kell távoznia, mert ő gyilkol, a tanács nem harcol a nép ellen. “Minden nagyon egyszerű: béke lesz, és nem lesz tűz, amint Kadhafi lemond a hatalomról, vagy elhagyja az országot” – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Lavrov még a hétfői találkozó előtt jelezte: a tárgyalás fő célja, hogy rábírja a líbiai ellenzéket a mielőbbi tűzszünetre és a hivatalos hatóságokkal való tárgyalásra. Lavrov hozzátette: ez volt az orosz fél fő célja Kadhafi küldötteinek múlt heti fogadásával és az ENSZ-főtitkár líbiai megbízottjával folytatott tárgyalásokkal is, mivel a tárgyalások elkerülhetetlenek.

Salkam kijelentette: a líbiai ellenzék nem akarja, hogy a NATO szárazföldi hadműveletekbe kezdjen az országban. Korábban az EU külügyminiszteri tanácsa jelezte, hogy kész saját katonai műveletre a humanitárius segély célba juttatása érdekében, amennyiben ezt az ENSZ kéri.

Salkam, aki korábban Líbia külügyminisztere és ENSZ-nagykövete is volt, úgy vélte: a NATO-támadások követeltek ugyan civil áldozatokat, ez elkerülhető lett volna, és a nemzeti tanács nagyon sajnálja, hogy emberek halnak meg bármely oldalon, mert mindannyian a líbiai nép fiai. Ugyanakkor rámutatott: a NATO a líbiai nép érdekében jár el az országban, mégpedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján.

Egyben hangsúlyozta, hogy a NATO a nemzeti tanács megítélése szerint nem lépi túl mandátumát. Az orosz álláspont ezzel szemben az, hogy a NATO-koalíció líbiai fellépése súlyos kételyeket támaszt valódi céljait illetően.

Erre mutatott rá pénteken Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője is, hozzátéve, hogy Moszkva követeli az ENSZ BT rendszeres tájékoztatását a koalíció minden lépéséről. A szóvivői kommentár szerint egyebek mellett az amerikai külügyminisztérium nyilatkozataiból az derül ki, hogy a NATO célja Líbiában a rendszerváltás, noha erre nem kapott semmiféle felhatalmazást.

A Szergej Lavrovval folytatott hétfői tárgyalásról Salkam annyit mondott, hogy a líbiai ellenzék nagyon szeretne kapcsolatban maradni  Oroszországgal, az ENSZ BT tagjával, és abban maradtak a találkozón, hogy a kapcsolatot fenntartják.

Lavrov a szokásoktól eltérően nem állt az újságírók elé a tárgyalás után.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.