Svájci frank alapú hitelek: 160 forintos árfolyamban is gondolkodik a nemzetgazdasági tárca

A svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), derült ki a tárca hétfői, civil szervezetekkel való konzultációja után.

A megbeszélésen részt vett a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége is, amelynek elnöke, Dabasi Tamás az egyeztetést követően a sajtónak elmondta: a nemzetgazdasági tárca javaslata szerint a svájci frank alapú hitelek esetében 160 forintban rögzítenék a törlesztő részletek árfolyamát. A “Fehér Kéményseprők” azonban nem támogatják az árfolyam rögzítését, s ehhez kapcsolódóan a futamidő meghosszabbítását sem. Azt tartanák jó megoldásnak, ha a bankok visszatérnének az eredeti szerződéses állapothoz minden egyes hitelfelvevő esetében – ismertette.

A deviza alapú hitelekre kötött szerződések tisztességtelenek, egyoldalúak, színlelt szerződések, ezért semmisek; a magyar állam ezért semmilyen plusz költséget ne vállaljon a devizahitelesek nevében vagy helyett – mondta Dabasi Tamás. Úgy vélekedett, hogy semmilyen eszközkezelőre nincs szükség, az állam egyetlen feladatot lásson el: kötelezze a bankokat arra, hogy minden egyes ügyfelükkel egyezzenek meg, és a hitel felvételekor a szerződésben foglaltak alapján számoljanak el az adósokkal, és kössenek a 2011-es jogszabályoknak megfelelő új szerződéseket. Ha az adósok az ingatlanokban maradhatnak, mindent el fognak követni azért, hogy törlesszék a jelzáloghitelüket – állította.

Dabasi Tamás elmondta: a konzultáción a “Fehér Kéményseprők” mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyarok Szövetsége, az NGM képviseletében pedig többek között Wiedermann Helga, a miniszter kabinetfőnöke vett részt, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is képviseltette magát.

Dabasi Tamás kifejtette: örülnek annak, hogy “a jelek szerint nem díszletnek kellettek a civilek”, mint a nyolcpontos Rogán-féle törvénycsomag esetében, hanem valóban kíváncsiak voltak a véleményükre arról, hogy július 1. után, ha valóban feloldják a moratóriumot, a kormánynak milyen beavatkozásokat kellene tennie.

“Azt valljuk, aki a hitelt felvette, annak vissza is kell fizetnie” – mondta Dabasi Tamás, hozzátéve: ahhoz, hogy az emberek ezt meg is tudják tenni, munkahelyeket kell teremteni. Zimmermann Péter, a Magyarok Szövetségének Pest megyei vezetője hozzátette: az emberek jelentős része nem azért nem fizeti a hiteleket, mert felelőtlen volt, hanem azért, mert elveszítette a munkahelyét, ezért komplex programra van szükség.

Rövid távú megoldásként egyebek között azt javasolják a “Fehér Kéményseprők” a minisztériumnak hétfőn átadott 11 pontos javaslatukban, hogy töröljék el azt a kormányrendeletet, amely megengedi a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli árverezését, valamint hogy a PSZÁF felügyeleti hatósági jogkört láthasson el a pénzügyi szolgáltatók és követeléskezelők felett is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.