Színházi öncenzúra egy Putyin-groteszk ügyében

Nem engedett színpadra kerülni a Don menti Rosztov Ifjúsági Színháza egy groteszk színdarabot, amelyben számos vezető orosz személyiség között Vlagyimir Putyin kormányfő, Dmitrij Medvegyev elnök és Kirill pátriárka is szerepel.

A Prebiotikumok című darab szerzője Vlagyimir Golisev ismert politológus és blogger, és a színház a Kortárs Dramaturgia című, május végén kezdődő színházi fesztiválra kérte a darabot, amelyet felolvasásként szándékozott előadni.

A szerző a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta: a darabot, amely Jurij Luzskov volt moszkvai polgármester tavaly őszi elbocsátása körül forog, maga a színház választotta ki, később azonban az igazgató úgy döntött, hogy mégsem kerül sor a felolvasásra.

Mindjárt az első felvonásban Putyintól a szeligeri táborban – ahol minden évben az Egységes Oroszország Párt ifjúsági mozgalma tart nagy dzsemborit – a fiatalok megkérdezik, hogy mikor volt az első szexélménye, és Putyin visszakérdez: “Lánnyal?”. Aztán valahol Putyin dühöngve azt mondja valakiről: “Halgass ide! Kirúgni a táborból! Még ma. És intézd el: ha tanul, kirúgni, ha dolgozik, elbocsátani! Hadd cipeljen téglát! Meg cementet. Zsákokban”.

Korábban a színház sajtósa azt mondta, természetesen előadják a darabot, amennyiben nem sért törvényt. A színház igazgatója azonban hétfőn közölte: elkezdte olvasni a darabot, és már a második oldalon látta, hogy nem lesz ez jó. Felülről nem volt semmi nyomás – mondta, de hozzátette: a politikai szatírához való jogot előbb ki kell érdemelni.

Oroszországban nemigen szokás tréfálkozni vezető politikusokkal, Putyinnal különösen nem.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.