Európai kulturális intézetek éjszakája Budapesten (programízelítő)

Az európai kulturális intézetek éjszakáját rendezik meg pénteken a magyar fővárosban: az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az EUNIC, az uniós országok kulturális intézeteit összefogó egyesület tizenkét budapesti tagja ingyenes programsorozattal ünnepli a soros magyar EU-elnökségét.

A különleges május 6-i éjszakára a szervező intézetek közül a Balassi Ritter Doron izraeli fotókiállításával, Kardos Dániel és Polnauer Flóra dzsesszkoncertjével készül, a franciák a Mint egy angyal című játékfilmet vetítik a Lövőház utcai Európa Pontban, a Goethe Intézet Jedermann Kocsmájában dzsesszkoncert lesz a Németországban élő Vozár János ütős vendégfellépésével.

A Lengyel Intézetben Stanislaw Lem, a sci-fi irodalom nagymestere köré épül a program filmmel és zenével. A portugál Camoes Intézet a fado zene történetéről rendez előadást és hangszerbemutatót az Olasz Kultúrintézetben. A Szlovák Intézetben a Lipa táncegyüttes kezdi a programot, majd este a Báthory című történelmi filmet vetítik.

Az Olasz Kultúrintézetben Zefirelli 2009-ben készült dokumentumfilmjét, a Hommage á Romát vetítik, előtte 18 órakor Maria Letizia Grosselli szoprán Rossini és Puccini operáiból énekel, zongorán kíséri Eddi De Nadal. A Román és a Dán Kulturális Intézet közös helyszíneken mutatkozik be: az Európa Pontban Lili Ochsenfeld temesvári festőművész Nyírfaliget című kiállítása nyílik, majd egy dán tuba kvartett zenél. A vendégeket innen riksán viszik át a Román Kulturális Intézetbe, ahol dán kiállítás nyílik három nő és három férfi képzőművész harminc alkotásából, majd Clara Cernat román hegedűművész és Thierry Huillet francia zongorista duettjét hallhatják. Éjjel Peter Calin Netzer Érdemrend című filmjét vetítik.

A budapesti Cseh Centrumban Ondrej Kohout és Eva Vones Wellness című kiállítása lesz látható május 6-án, a BraAgas együttes világzenei koncertet ad, ezután Jan Hrebejk filmjét, a Kuckók című vígjátékot vetítik. Az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában, az Andrássy út 43-ban két könyvbemutató lesz: az Oldalról oldalra és A filológia mint kulturális technika című köteté.

Brindusa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, az EUNIC-Magyarország elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület idén Magyarország soros elnökségét köszönti kulturális éjszakával. Hasonló rendezvény Bukarestben már négy éve nagy népszerűségnek örvend, különösen a fiatalok körében, akik szeretnek kószálni a minőségi szórakozást nyújtó fővárosi helyszínek között – tette hozzá az elnök.

Budapesten az EUNIC – amely 2007-ben alakult 16 teljes jogú taggal és már 4 társult intézménye is van – két évvel ezelőtt rendezett ilyen programot tíz intézet részvételével.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.