Módosíthatják az előadóművészeti törvényt

Talán már a nyár elején a parlament elé kerülhet az előadóművészeti törvény módosítása – mondta az MTI-nek Márta István, az Új Színház igazgatója, a Fővárosi Színigazgatók Egyesületének alelnöke, aki szerint a javaslat a minőséget szeretné majd az előtérbe helyezni az állami támogatások megállapításánál.

Az új elképzelés szerint a színházi, zenei és táncos előadóművészeti szervezeteket nem hat kategóriába, hanem három nyilvántartási csoportba – a nemzeti, a kiemelt, illetve a pályázati úton támogatottakba – sorolnák. Az eddigi gyakorlatban alkalmazott normatív támogatás a jövőben csak az első két csoportra vonatkozna.

A kritériumokat a törvény tartalmazná, a döntéseket ezek alapján a miniszter hozná a három-öt taggal működő tánc-, színház- és zeneművészeti bizottság, és a huszonkét tagból álló – négy évre kinevezett – Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács javaslatára.

Ez a szakma által delegált grémium határozná meg többek között az ágazatokat érintő súly- és arányszámokat, szakmai preferenciákat, kritériumokat – mondta Márta István.

A módosított törvény a független színházaknak – a mostanitól eltérően – bizonytalanságot jelentene, ugyanakkor lehetőséget teremtene arra, hogy a kiemelkedő és magas színvonalon működő társulatok több évre pályázzanak, és ezzel stabilabbá tegyék helyzetüket.

Van olyan elképzelés is, hogy a vidéki színházak, vagy a több tagozattal rendelkezőek a “nemzeti” kategóriába kerüljenek, például ennél a kérdésnél is a bizottságok és a tanács javaslata lehet irányadó.

Márta István szerint a törvény – a várható önkormányzati törvénymódosítással harmonizálva – garanciát adhat arra, hogy a szervezet fenntartója művészeti, tartalmi kérdésekbe ne avatkozhasson bele.

Kitért arra, hogy a szakmai szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy semmi se veszélyeztesse az előadóművészeti törvény fontos eredményének számító társaságiadó-kedvezményt, amely az előadóművészeti szervezeteket támogató cégek adományai alapján az előző évben összesen 6,5 milliárd forint plusz bevételt jelentett a színházaknak, zenekaroknak, kórusoknak.

Márta István elmondta: többek között a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság, a Fővárosi Színigazgatók Egyesülete, a MASZK Országos Színészegyesület, valamint a független színházak képviselőjének részvételével lezajlott szakmai konzultációk után kialakult bizonyos fokú konszenzus, de vannak még elsimításra váró vitás kérdések, például a független vagy alternatív színházak támogatási feltételével kapcsolatosan. Ezen a területen is, mint a pályázati úton támogatandó szervezetek esetében, egy szakmai konszenzuson alapuló – most hiányzó – minőségbiztosítási rendszert alakíthatnak ki. Megjegyezte: továbbra is vita tárgya, miként lehet a szubjektív és objektív döntéseket optimálisan egyensúlyozni.

Az egyeztetések, a részletek kidolgozása – például a bizottsági feladatok, a tagválasztási mód meghatározása – a módosítás befogadása után tovább folytatódik – fűzte hozzá Márta István, aki elmondta azt is, hogy tudomása szerint a módosítás elfogadása esetén az új finanszírozási rendszert várhatóan csak a 2013. évi támogatások kapcsán alkalmazzák.

A javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke mint egyéni képviselői indítványt terjeszti be még június folyamán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.