MNB: Az elemzők változatlan alapkamatot várnak

Az elemzők egységes véleménye szerint az új összetételű tanács nem változtat a 6 százalékos jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának hétfői ülésén.

A jelenlegi összetételben első kamatdöntő ülését tartja hétfőn a monetáris tanács. Márciustól a korábbi négy külsős tag helyébe újat választott a parlament, közülük Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János és Gerhardt Ferenc már hétfőn részt vesz a testület munkájában, Kocziszky György április 5-e után. Az MNB elnöke és két alelnöke továbbra is a tanács tagja marad.

A Reuters által megkérdezett elemzők az érvényben lévő 6 százalékos jegybanki alapkamat változatlanul hagyását várják az üléstől, a megkérdezettek többsége 2011 végén is 6 százalékos alapkamatot vár, a konszenzus 2012 végére 5,50 százalék.

A februári 4,1 százalékos infláció az elemzők szerint az év végére 3,8 százalékra mérséklődik, 2011 átlagában 4 százalékos fogyasztói áremelkedést várnak. A monetáris tanács tagjai már az új modell alapján készült inflációs jelentésről tárgyalnak hétfőn. A március 30-án megjelenő inflációs jelentésben az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya felrajzolása kerül a középpontba.

Csermely Ágnes, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója néhány napja az új inflációs modell bemutatóján azt mondta, hogy a megújuló inflációs jelentés segít abban, hogy a monetáris politika jobban reagálhasson a gazdaságban zajló folyamatokra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.