Japán: Erős a sugárzás a Fukusima-1 atomerőmű második blokkjában

Hirtelen erőteljesen megugrott radioaktivitás a sérült Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket.

Az erőmű üzemeltetőjének közlése szerint a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő vízben a radioaktivitás tízmilliószorosa a szokásos normális szintnek. A levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert, ami az ott dolgozókra vonatkozó egészségügyi határérték négyszerese (a kormány március 16-án emelte meg az atomipari dolgozókra vonatkozó határértéket 100-ról 250 millisievertre). Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. ezért kivonta dolgozóit a reaktorblokkok turbinatermeiből.

Két embert kórházba szállítottak sugárfertőzés gyanújával. A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer üzembe helyezésére irányuló munkálatokat, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához.

Edano Jukio kormányszóvivő közölte vasárnap, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a reaktormagból szivárog, amely megsérült a március 11-i földrengés idején.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.