Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Kalmár-Nagy Ottilia: Az motivál, hogy másoknak örömet szerezzek a munkámmal!

(Budaörs, 2021. május 28. – Budaörsi Infó) A koronavírus-járvány sok budaörsi vállalkozás és vállalkozó életét is megnehezítette vagy lehetetlenítette el különböző mértékekben. A korábbi kezdeményezések mellett a Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online társadalmi felelősségvállalásként nekik is szeretne segíteni, hozzájárulni a kilábaláshoz. Ennek érdekében korlátozott felületen a jelentkezők ingyenes megjelenést kaptak a Budaörsi Infó 10.000 példányban megjelenő nyomtatott változatában. Online cikksorozatunkban pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan érintette őket a járvány. Ebben a részben Kalmár-Nagy Ottiliával beszélgettünk. 

 

 

Kalmár-Nagy Ottilia hat éves kora óta él Budaörsön. Saját bevallása szerint nem költözne el innen sehova. Tizenhét évet dolgozott kozmetikusként és sminktetoválóként.

„Három éve műtötték a gerincem, a kozmetikát így abba kellett hagynom, maradt a sminktetoválás.

Mindeközben szereztem egy diplomát – gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök lettem -, de sosem dolgoztam ebben a szakmában. Három éve elkezdtem ügyintézőként is dolgozni, ahol anyukám a főnököm, így már két munkám is van.

De úgy éreztem, hogy hiányzik valami az életemből, és elkezdtem kézműveskedni.

Először üveggel dolgoztam, üvegékszereket, üveg lakásdekorációkat készítettem, majd 2-3 évvel ezelőtt rám talált a fa mint alapanyag. Hihetetlen sűrű két év volt alkotás szempontjából. Sosem gondoltam volna, hogy erre visz az utam, de imádom a munkámat, és most nagyon boldog vagyok.”

 

 

ottiliaart2

 

Miért ezt a pályát választottad? Mi fogott meg, mi motivált?

„Ez egy hosszú folyamat volt, nem feltétlen tudatos döntésekkel, egyszerűen az alkotás öröme vezetett. A fa szerelem volt már az első munkámnál.

Vettem egy gépet, amivel üvegre tudok gravírozni, adtak hozzá fa megmunkálására is fejeket. Fogtam egy fadarabot és kipróbáltam rajta, nagyon tetszett ahogy tudtam a fát formázni, onnantól folyamatosan feszegetem a saját határaimat.

Sosem tanultam, tanítottak a fával dolgozni, így biztosan sok mindent nem a nagykönyv szerint csinálok. Rengeteget kell még tanulnom, ami nem okoz gondot, szeretem folyamatosan képezni magam.

 

Ez az első faragásom:

 

ottiliafafaragas

 

Nem érzem magam tehetségesnek, amiben esetleg jobb vagyok másoknál az a türelem. Az alkotáshoz pedig türelem kell, amikor már fejben kitaláltad, hogy hogy fog kinézni, és már élőben is szeretnéd minél előbb készen látni, na ahhoz kell türelem, hogy milliméterről milliméterre pontosan az elképzeléseidet megvalósítsd.

Mi motivál? Hát, hogy örömet szerezzek másoknak a munkáimmal. Látni az arcukon, hogy boldogok, ezért érdemes csinálni.”

 

 

ottiliaart

 

A koronavírus miatt mi változott életedben, vállalkozásodban?

„Vállalkozóként nagyon megviselt ez az egy év. A sminktetoválást hol csinálhattam, hol teljesen be kellett zárni, ügyintézőként is ki voltunk szolgáltatva az intézkedéseknek. Fiamat itthon tanítottuk. Az egyetlen dolog ami ‘kiszakított’ ebből az őrületből az a kézműveskedés volt.

Anyagilag nagyon megviselt, de ami kárpótol mindenért, hogy a családomból – bár volt, aki kórházban is volt – mindenki jól van.”

 

 

ottilia_kezmuves6

 

Mi okozta a legnagyobb nehézséget a vírus miatt?

„A stressz. Túlélni, megtartani a vállalkozást, maximálisan a fiam mellett lenni.”

 

 

ottilia_kezmuves8

 

A koronavírus miatt kb. mennyi megbízástól estél el, hogyan tudtad átvészelni?

„Nehéz megmondani, de soktól. Először a bezárások nehezítették meg az életet, és az emberek is változtak. Amikor mérlegelni kell, hogy mire költsenek általában nem egy szépészeti szolgáltatást helyeznek előtérbe. De a párom fix fizetésével át tudtuk vészelni ezt a nehéz időszakot.”

 

Ha visszatér minden a régi kerékvágásba, akkor van olyan dolog amin változtatni szeretnél (munka, magánélet)?

„Magánéletben: eddig is legfontosabb a családom volt, de most érzem igazán, hogy megtanuljam élvezni, értékelni is az együtt töltött időt.

Vállalkozásban: bár hasznos a több lábon állás, de szeretnék végre egy dolgot csinálni, egy helyre koncentrálni.”

 

 

ottilia_kezmuves4

 

A koronavírus miatt megfordult a fejedben, hogy szakmát válts, akkor milyen más szakmában tudnád magad elképzelni?

„2020 szeptemberében éppen ezért kezdtem el programozó informatikusnak tanulni a Neumann János Egyetemen. Éreztem, hogy valami otthonról is elvégezhető szakmát kell tanuljak.

Sajnos a második félévet (két féléves képzés lett volna) halasztanom kellett, mert a fiam 3. osztályos, az ő tanulmányai fontosabbak voltak, mint az én tanulmányaim.”

 

 

ottiliaalkotas

 

Mi az az egy szó, mondat, amivel az elmúlt egy évet tudnád jellemezni?

„Bizonytalanság.”

 

 

ottilia_kezmuves

 

ottilia_kezmuves2

 

Mi az amire a legbüszkébb vagy az életben?

“A segítőkészségemre, igyekszem jó ember lenni. Lételemem, hogy segítsek, segíthessek másoknak. Szeretem látni, ha csak egy pillanatra is a mosolyt az arcokon, okozza azt egy tett, egy mondat vagy egy alkotás.

A családomra, maximálisan támaszai vagyunk egymásnak. Számomra ez a legfontosabb, és igenis ezért is tenni kell nap, mint nap, de az ebbe befektetett energia bőven megtérül, amikor a határtalan szeretet körülvesz.”

 

 

grillterasz

 

Milyen célok vannak most előtted?

„Szeretnék csak a kézművességgel foglalkozni, ezzel kelni-feküdni. Szeretnék egy alkotóműhelyt létrehozni, ahol bárki szabadon alkothat, kiszabadulva a hétköznapok monotonitásából.”

 

 

OTTILIANEVJEGY

 

(Budaörsi Infó)

 

 


 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.