A CSOK hatása Budaörs ingatlanpiacára

(Budaörs, 2016. február 24. – Budaörsi Infó) A 2016-os CSOK – vagy ahogyan sokan hívják: az új szocpol – országos szinten hatással van az ingatlanpiac alakulására. A kedvezmény igénybevételének feltételei a hatálybalépés óta már több alkalommal változtak, a korábbi kikötések eltörlésével egyre bővül a számba vehető ingatlanok köre.

 

 

Budaörsön is érezhető a változás, de mielőtt ezt részleteznénk, nézzük, hogy mi is történt a helyi ingatlanpiacon az utóbbi 2 évben. Kisebb kilengésektől eltekintve folyamatos drágulás figyelhető meg Budaörs eladó lakóingatlanainak értékeiben. A négyzetméterárakban 2014. január 1. óta mintegy 40 ezer forintos átlagnövekedés ment végbe. Az ingatlanok típusaira lebontva ezt, a családi házaknál ennél alacsonyabb, 28 ezer forintos átlagos emelkedésről, a Budaörsön található téglalakásoknál viszont jóval magasabb, 100 ezer forintnyi drágulásról beszélhetünk. Az árak változását az adás-vételek számának növekedésére vezethetjük vissza. Ezen tranzakciók azonban eddig főként használt ingatlanokra irányultak, azon belül is a használt lakások piacán mentek végbe.

Most jött el a pillanat, hogy a CSOK hatásait vizsgáljuk, hiszen ez az, amiben a legnagyobb változást hozta a 2016-ban hatályba lépő Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Az eddigi használt-ingatlan vásárlási vonal most az új lakásokra, családi házakra is kezd kitérni. Építkezések sora vette kezdetét, melyeknek kivitelezői/tulajdonosai illusztrált otthonok képeivel próbálják vonzani a leendő vásárlókat. Egy „aprócska bökkenő” tűnhet fel csupán: a hívogató otthonok – még a 3 gyermek után igényelhető 10+10 milliós kedvezmény után is – igen borsos árral rendelkeznek. A „legolcsóbban” épülő ingatlan ára is meghaladja a 45 millió forintot, ami legalább 25 millió önrészt jelent.

Bár hatalmas segítséget nyújthat a támogatás, ez még mindig az átlag magyar családok pénztárcáján kívül eső beruházás. Ennek fényében Budaörs újonnan épült, és idén épülő ingatlanjait tehetősebb nagycsaládok fogják megvásárolni. Az átlagos keresetű családok körében a már meglévő családi házak kibővítése várható jelentősebb számban – amelyre szintén használható a CSOK. Ennek következtében a régebben épült családi házak értéke is nőni fog, így összességében további áremelkedésekre számíthatunk a budaörsi ingatlanpiacon.

 

(Budaörsi Infó/Ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.