Közünk van 1máshoz – Vajon át lehet hidalni az idősek és fiatalok közötti kommunikációs szakadékot?

(Budaörs, 2016. február 20. – Budaörsi Infó) A „Közünk van 1máshoz” program célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a 14-18 éves korosztály és a hatvan évnél idősebb emberek között. Közel egy hónapja hozták létre a Facebook csoportjukat. A programról, annak céljairól beszélgettünk a két koordinátorral Szabolcsi Annával és Galambos Attilával.

 

 

Szabolcsi Anna a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért szeretné megvalósítani ezt a projektet, mert nagyon izgalmas kihívásnak látja, hogy két egymástól távol lévő korosztály érdemi beszélgetésbe kezdjenek, hogy képesek legyenek bemutatni a tapasztalataikat, élettörténeteiket egymásnak.

„Ahogy felnőttem egyre inkább az volt a véleményem, hogy kevesebb figyelmet kapnak az emberek, ahogy idősödnek. Azt gondoltam, hogy a fiatalabb generáció az, aki viszont a legkevesebbet tud róluk, illetve mind a két generáció rendelkezik olyan tudásanyaggal, amit érdemes egymásnak átadni.

Az én édesapám is örök fiatalként viselkedett, és úgy gondolom, hogy az ilyen embereket meg kell mutatnunk a fiataloknak példaként, hogy így is lehet. Szerintem mindkét korosztálynak van mit mondania a másik félnek.”

 

A program olyan idős embereket keres, akik szívesen beszélnének a fiataloknak a munkájukról, az életükről, és akik érdeklődnek a fiatalok iránt is, mivel szeretnék elérni, ne csupán egyoldalú történetmesélés zajlódjon, hanem érdemi párbeszéd.

A „Közünk van 1máshoz” jelenleg az első fázisában tart, most építik fel a kapcsolati hálójukat, ismerkednek meg a programba integrálódni képes hatvan évnél idősebb emberekkel.

A következő lépésben egy csapatversenyt és tábort szerveznek, melynek során a 14-18 éves generációt arra ösztönzik, hogy dolgozzanak fel egy történetet a saját világlátásukon keresztül.

Ha ismernek olyan idős embert, aki szívesen részt venne ebben a munkában, vagy olyan fiatalt, aki részese lenne ennek az ötletnek, akkor írjanak a kozunkvan1mashoz@gmail.com címre, vagy keressék őket telefonon a 06/70/648 2296-os számon.

 

Galambos Attila a program pedagógiai háttere és szerveződő tábor kapcsán elmondta, hogy mindkét korosztály aktív részvételére számítanak.

„Mi nem előadásokat szervezünk, hanem egy közös kommunikációt kívánunk kialakítani idősek és fiatalok között. A „Közünk van 1máshoz” program nem egy szociális program, tehát itt nem az a célunk, hogy rászoruló idős emberekkel működjenek együtt fiatalok. Ezt inkább egy kulturális és pedagógiai programnak nevezném. Az élethosszig tartó tanulás elve alapján azt gondoljuk, hogy a fiatalok is nagyon sok információt el tudnak sajátítani az idősebbektől, és az idősebbek is a fiataloktól. Azt látjuk, hogy ami a valódi probléma a két generáció között az a párbeszéd hiánya.

A tábornak, amit szervezünk az lenne a lényege, hogy a fiatalokat felkészítsük a párbeszédbe való aktív részvételre. Azt találtuk ki, hogy az idősek hozzák a történeteiket a fiatalok pedig azt a technikai tudásszemléletet és látásmódot, amivel be lehet mutatni egy történetet. Nem csak egy beszélgetés történne, hanem a fiatalokat arra is felkészítenénk, hogy hogyan kell például egy videót elkészíteni, egy interjú kapcsán kérdéseket feltenni, vagy hogyan kell megírni egy cikket.

A tábor tulajdonképpen kiegészítő gyakorlata lenne a következő felhívásnak, ami arról szólna, hogy dolgozzanak fel fiatalok 3-5 perces videókban, szövegekben, interjúkban izgalmas élettörténeteket, mutassanak be jó sztorikat. A felhíváshoz bárki csatlakozhat, a tábor nem kötelező elem.”

 

A „Közünk van 1máshoz” most egy fotópályázatot hirdetett első lépésként („Fotózd a múltat a jelenbe”), melynek kapcsán a 14-18 éves fiataloknak keresniük kell a környezetükben egy 60 évnél idősebb embert, aki egy fotón 14-18 éves, majd újra kell fotózni, amin már a tinédzserek vannak rajta. Önmagukat kell lefotózni ugyanabban a szituációban, ahogy az idős ember látszik fiatal korában, majd mindkét képet elküldeni a kozunkvan1mashoz@gmail.com címre. A verseny március elsejével indul és vásárlási utalványt lehet nyerni. Fotózásra fel fiatalok. Ez aztán a kihívás!

 

A program médiatámogatója a Budaörsi Infó, így a budaörsi történeteket is olvashatják majd hamarosan hírportálunkon, a Budaörsi Infó Online-on! Kövessenek minket figyelemmel!

 

fotozd_A_multat_felhivas

 

A Budaörsi Infó szerkesztősége azért döntött a program támogatásáról, hogy a budaörsieket is bekapcsolja ebbe az különlegesnek ígérkező kísérletbe, hogy közösségi élményben részesülhessek minél többen mindazok, akik egyébként híján vannak az ilyen lehetőségeknek.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.